Vorig jaar is vastgesteld dat de gemeente zelf beschermingsbewind mag uitvoeren. Nu is er een verdergaand voorstel aangenomen om van beschermingsbewind een algemene voorziening te maken. In Groningen wordt namelijk een aanzienlijk deel van het budget voor de bijzondere bijstand besteedt aan het betalen van beschermingsbewind. Meer dan 80% hiervan wordt gedaan door particuliere bedrijven. Om deze kosten aan te pakken wil de gemeente Groningen het beschermingsbewind voor alle mensen die dit nodig hebben met een inkomen tot 120% van het minimumniveau zelf gaan uitvoeren, zonder kosten voor de klanten.

Er is momenteel weinig grip op de oplopende kosten voor beschermingsbewind, ook omdat de gemeente weinig invloed heeft op wie er in en uit stroomt. Bij de huidige methode is het erg lastig voor mensen om weer van een beschermingsbewind af te komen. Met het beschermingsbewind in eigen hand kan er door de gemeente eerder overgeschakeld worden naar lichtere vormen van hulpverlening, zoals doorbetalingen of budgetbeheer, zodat mensen niet lang in een beschermingsbewind gehouden worden terwijl dit niet meer nodig is.

Kwaliteit dienstverlening

“Voor D66 is het belangrijk dat de kwaliteit van de dienstverlening optimaal is; er moet maatwerk geleverd worden, waarbij er snel en adequaat ingegrepen wordt bij mensen die hulp nodig hebben. Daarbij moet er een soepele toegang tot schuldhulpverlening zijn, zodat er (letterlijk) geen kostbare tijd verloren gaat en de kosten voor de klanten niet oplopen terwijl ze een hulpvraag hebben uitstaan. Dat betekent in de praktijk dat iemand die met een plastic tasje met een chaotische financiële administratie langskomt niet terug terug gestuurd moet worden, maar dat er ter plekke iemand ingeschakeld wordt die hulp kan bieden en snel een intakegesprek kan voeren.”, aldus D66-raadslid Koosje van Doesen.

Het bericht Efficiëntieslag beschermingsbewind in Groningen verscheen eerst op Groningen.