Afval produceren we allemaal en we scheiden dat afval zo goed mogelijk. Toch gaat het niet goed met hoe we in Nederland omgaan met het gebruik van grondstoffen voor onze spullen. Ondanks alle inspanningen die we tot nu toe gepleegd hebben moet er nog een flinke stap bij. Als we in hetzelfde tempo blijven consumeren en afval produceren hebben we in 2050 drie aardes nodig om in onze behoefte te kunnen voorzien.

De voormalige gemeenten Haren, ten Boer en Groningen kenden ieder hun eigen afvalbeleid. Haren kende Diftar, ten Boer en Groningen eenzelfde afvalstoffenheffing (AHS) voor iedereen, gedifferentieerd naar grootte van huishoudens. In de huidige gemeente moet 1 systeem komen per 1 januari 2021. Dat betekent dat er hoe dan ook een besluit genomen moet worden over het afvalbeleid en hoe we dat gezamenlijk gaan betalen.

Nederland is een land dat goed is in afval scheiden. Oud papier wordt al sinds jaar en dag door verenigingen opgehaald en ook de weg naar de glasbak weten we goed te vinden. Alle inspanningen ten spijt neemt het aantal kilo’s per huishouden per jaar toe en het scheidingspercentage stijgt niet. Reden voor het rijk alle zeilen bij te zetten en te streven naar 100 kilo restafval per inwoner per jaar (in de gemeente Groningen nu 150) en een scheidingspercentage van 75% (nu 60%). Op dit moment wordt jaarlijks voor 5 miljoen euro aan prima herbruikbaar materiaal duur verbrand in de vuilverbranding van Wijster. Doodzonde natuurlijk. Dat bedrag moet terug naar de mensen die netjes scheiden.

Wat vindt GroenLinks?

GroenLinks is van mening dat er niet langer een aanslag gepleegd kan worden op natuurlijke bronnen. Het scheidingspercentage zal daarom omhoog moeten en het aantal kilo’s naar beneden. Ervaringen in Nederland maar ook in grote steden in het buitenland (Parma, Milaan) laten zien dat alleen een scheidingssysteem waarbij inwoners een financiële prikkel krijgen om te scheiden leidt tot betere prestaties. Dat is ook logisch want goed gedrag wordt immers beloond. Dat werkt altijd beter dan slecht gedrag straffen. Uitgangspunt moet dan wel zijn dat iedereen die wil scheiden ook de mogelijkheid moet krijgen om te scheiden. Het systeem kan daarom ook niet klakkeloos worden ingevoerd. De overgangsperiode moet gebruikt worden om alles op orde te krijgen. Voor GroenLinks zijn daarom de volgende zaken belangrijk om te regelen:

Het is verleidelijk om je vuilniszak in de sloot te gooien. Dat is strafbaar en daarom zetten wij in op de uitbreiding van het aantal handhavers om zwerfafval en bijplaatsingen op te sporen en de daders te bekeuren. In andere steden bleek die inspanning voldoende om na een korte periode de hoeveelheid zwerfafval omlaag te brengen. Mensen die om wat voor reden moeilijk kunnen scheiden moeten tegemoetgekomen worden. Te denken valt aan ouderen die geen zware zakken kunnen tillen, bewoners van hoogbouw met een klein keukentje of studenten waar de AHS verrekend is in hun huurprijs. Maatwerk voor deze doelgroepen, bijvoorbeeld door het uitbreiden van het aanbod om gft afval in te zamelen of in de tariefstelling, is noodzakelijk. Er moeten meer voorzieningen komen om grofvuil op te halen. Gratis ophalen klinkt mooi maar het nadeel daarvan is dat het allemaal in dezelfde bak komt en niks gescheiden wordt. Meer zien wij in het fors uitbreiden van het aantal milieustraten. Stadsbeheer brengt dan een aantal containers in uw wijk waar het grofvuil gescheiden in gestopt kan worden. Na enige tijd haalt de gemeente die containers dan op. In de supermarkt zijn we afhankelijk van de grillen van de verpakkingsindustrie. De gemeente moet er landelijk op aandringen dat de hoeveelheid verpakkingsmateriaal drastisch omlaag gaat en bijvoorbeeld statiegeld op blik wordt ingevoerd.

In mei van dit jaar wordt opnieuw gepraat over ons afvalbeleid. Dan hebben we ook antwoord gekregen op onze vragen. Voor die tijd gaan we graag in gesprek met u. Dat doen wij op 9 april. Houdt u de agenda in de gaten voor nadere informatie.