Gemeentenieuws:

Ruim 275 wijkbewoners waren aanwezig op 28 januari bij presentatie van Het SpaarGas project . Het project is een samenwerking tussen wijkbewoners en gemeente Haarlem, ondersteund door onderzoekspartner Technische Universiteit Delft. Zie: SpaarGas & partners. Het projectteam heeft een voorstel ontworpen voor een duurzaam en lokaal warmtesysteem: het ZonneWarmteNet met een stappenplan.

De wijkgenoten luisterden in de gymzaal van de Beatrixschool naar de plannen hoe het Ramplaankwartier als eerste wijk warm en comfortabel kan worden zonder gas. Projectleider Eelco Fortuijn legt het idee van het duurzame en lokale warmtesysteem, het zonnewarmtenet, simpel uit: “De warmte van de zon in de zomer wordt opgeslagen onder de grond en gebruikt in de winter om de huizen te verwarmen. Met een wijk-warmtenet komt het opgeslagen warme water bij de woningen terecht. De huizen moeten geïsoleerd zijn, dat is soms nog best lastig hoe je dat moet doen. Daarvoor hebben we straatcoaches.  

Technisch is nodig: Aansluiting op het wijk-warmtenet en centrale warmte-opslag - Aanbrengen van basis-isolatie en -ventilatie -Installeren van een geluidsarme warmtepomp - Opwek van warmte en electra door PVT-zonnepanelen

Wethouder duurzaamheid Robbert Berkhout: “Haarlem wil in 2040 gasvrij zijn. De gemeente helpt in het zoeken van de beste oplossingen per wijk en betrekt bewoners. SpaarGas is een uniek voorbeeld; het is een gezamenlijk initiatief van de gemeente én de wijk. Halverwege 2020 kiest de gemeenteraad wijken die als eerste worden geholpen met gasvrije plannen. Ramplaankwartier is een bijzondere wijk; vrijwel alle wijkbewoners die ik bij de bijeenkomst sprak hebben al isolatie, zonnepanelen of iets anders duurzaams gedaan of zijn dat van plan. Er is al een goede duurzame bodem gelegd met het eerste collectieve zonnestroomdak op de Fablohal in de wijk.”

Vervolg

De komende tijd wordt in veel straten een straat-event gehouden, waar straatcoaches de buren helpen om hun online-huisdossier in te vullen. Met die informatie kan SpaarGas weer verder met het verduurzamen van de wijk en het voorbereiden van het zonnewarmtenet.

Na 2021 kan het ZonneWarmteNet binnen een paar jaar in stappen worden uitgerold.