De zeespiegel stijgt en de bodem zakt. Waar we dat probleem de afgelopen eeuwen nog met dijken, waterschappen en een Deltaplan konden oplossen, zullen die toepassingen de komende honderd jaar misschien niet meer toereikend zijn. Op de tekentafels van de Nederlandse ingenieurs zien we nu extremere, en inventievere maatregelen.

Hoe gaan we om met de fundamentele onzekerheid omtrent de zeespiegelstijging en welke invloed heeft dit op de Nederlandse identiteit? Hierover ging de VPRO-Tegenlichtuitzending* ‘Waterlanders’ van 22 september. Dit thema wordt besproken op Dinsdagavond 1 oktober 20.00 – 22.00 uur in de Pletterij. Sprekers:

Harold van Waveren (Rijkswaterstaat, voorzitter van de Landelijke Coördinatiecommissie Overstromingsdreiging), Hetty Klavers (bestuurslid Unie van Waterschappen en Dijkgraaf van het Waterschap Zuiderzeeland) en Roderik van de Wal (hoogleraar ‘sea level rise and coastal impacts’ aan de Universiteit Utrecht.

 

*De De wekelijkse Tegenlichtuitzendingen van de VPRO zijn aanleiding voor de Pletterij om een keer per maand een discussiebijeenkomst te houden over een van de uitzendingen. We tonen fragmenten, praten hierover met gasten en gebruiken dit als startpunt voor de discussie met de bezoekers. De presentatie van de avond is in handen van Jaap Tielbeke van De Groene Amsterdammer.

Wie meer wil weten over dit thema: in het Haarlemse architectuurcentrum ABC loopt op dit moment de expositie ‘’In Haarlem staat een huis’. Deze tentoonstelling toont wat de invloed van water is op het ontwerp van onze huizen en onze woon- en leefomgeving. Het laat ook zien wat de gevolgen (kunnen) zijn van het veranderende klimaat. Gedurende de tentoonstellingsperiode (7 juli t/m 30 oktober) is er na de zomer een uitgebreid programma met o.a. lezingen, discussies, excursies en (kinder)workshops. Kijk daarvoor op : www.architectuurhaarlem.nl