Onlangs is duidelijk geworden dat er de afgelopen periode verschillende kapvergunningen zijn afgegeven die in strijd zijn met de huidige bomenverordening. Afgelopen periode heeft GroenLinks zich hard gemaakt voor het verduidelijken van bestaand beleid voor het groen, zo kiest Haarlem al jaren voor natuurvriendelijke oevers, voor bouwen met behoud van bomen en voor natuur inclusief bouwen.

De praktijk blijkt weerbarstig

Ondanks de omarming van de beschrijvingen in het beleid door de brede raad blijkt dat het in de praktijk geregeld fout gaat. GroenLinks betreurt deze situatie en is voornemens de praktijk de komende periode extra serieus te nemen. Duurzaam Doen betekent wat GroenLinks betreft dat het kappen van een monumentale boom onbespreekbaar is, Duurzaam Doen betekent voor het groen dat herplant kan maar alleen in het uiterste geval, wanneer de kap van een boom middels een startnotitie en stedenbouwkundig plan is goedgekeurd. Alleen wanneer de kap van een boom onderdeel is van een verbetering van de stad in het geheel is dat als uitzondering een mogelijke afweging.

Een sprietje voor een sprietje

Het huidige beleid geeft aan dat herplant noodzakelijk is. Echter door het te kort aan prioriteit bij de handhavers voor de herplant van bomen komt van dit stuk belangrijk beleid in de praktijk weinig te recht. Dit jaar wordt de bomenverordening vastgesteld. GroenLinks is voornemens om hierin onderscheid te maken tussen de kwaliteit en ouderdom van de boom. Een grote boom neemt immers meer CO2 op en levert een grotere bijdrage aan de maatschappij dan de sprietjes die worden terug geplaatst naar aanleiding van de herplant verplichting. En monumentale bomen? Die kappen we niet!