De BALANS

 

Als wethouder is mijn werk eigenlijk voortdurend balans zoeken, keuzes maken.

Hoe zorg ik voor een gezonde en prettige stad, om in te leven, te wonen en te werken, voor nu en voor later. Ik maak steeds de balans op.

 

De balans tussen privé en werk

Mijn moeder van 91 is vorige week gevallen in de bus. De buschauffeur had haar niet in de gaten gehouden en was al opgetrokken voordat ze een zitplaats gevonden had. Gevolg: een10 centimeter brede snee op haar voorhoofd, bont en blauw, vreselijk in de war en een nachtje in het ziekenhuis. Gelukkig heeft ze niks gebroken.

Ik balanceer, zoek ruimte met mijn drukke agenda en ga ik toch even naar haar toe om haar te verwennen met een bezoekje. Doordeweekse werkzaamheden laten bijna niet toe om te mantelzorgen. Maar mantelzorg laat zich toch eigenlijk niet storen door de drukke agenda van de gemeente?

 

Balanceren tussen vraag en antwoord

Tijdens de commissie en raadsvergaderingen wil ik iedereen tegemoet komen en naar eer en geweten antwoorden geven. Bij het ene onderwerp kost me dat geen enkele moeite en voel ik me comfortabel. Maar bij een ander onderwerp ben ik nog onvoldoende ingewerkt. Ik beheers soms de materie nog onvoldoende en dan blijf ik in gebreke. Ik word genadeloos onderworpen aan een vragenvuur. Dan blijven sommige antwoorden onbevredigend in de lucht hangen. Ik kan niet meer dan mijn best doen en me de volgende keer nog beter voor bereiden.

 

Balanceren tussen lezen en bestuderen

Van nature ben ik een snelle lezer en ook een alleseter. Ik heb een uitpuilende boekenkast, verslind tijdschriften en heb eeuwige honger naar achtergrond materiaal.

Maar als wethouder lukt het me niet om alles te lezen. Soms moet ik genoegen nemen met een samenvatting of de aanwijzingen die me worden aangereikt.

Een gemiddelde vergadering van het College van B & W bevat soms 25 agenda punten. Waar vaak één agendapunt bestaat uit een aanbiedingsbrief, 5 bijlagen die variëren in grootte van 6 tot 100 bladzijden en een uitgebreide mondelinge toelichting van een collega wethouder. Het is onmogelijk om alles te bestuderen of kennis te nemen van alle stukken. Ik denk dat de raadsleden soms worstelen met hetzelfde dilemma als het gaat om de stukken die we ontvangen.

Kortom ik zoek naar de hoofd- en bijzaken en zoek een balans tussen weten en bluf en gezond verstand gebruiken.

 

Balanceren tussen de werkvelden en de agenda

Het secretariaat propt mijn werkdag vanaf 8.30 vol met afspraken, werkbezoeken, stafmeetings, congressen en commissie vergaderingen.

Ternauwernood kan ik mijn e-mails beantwoorden, of nog even een blik werpen op de agenda van de bestuursvergaderingen. De avonden worden gevuld met een werkbezoek met de fractie, openingen, een column schrijven of eindeloos stukken lezen. Mijn cultuur portefeuille zorgt er voor dat ik ook in de weekenden actief ben. En menig keer zit er overlap tussen verschillende afspraken in de agenda, en moeten er mensen teleurgesteld worden omdat ik niet kan komen, eerder weg moet of later verschijn....

 

Balanceren tussen zichtbaar zijn in de stad en hard aan het werk achter de schermen. Balanceren tussen groen en sociaal.

Balanceren tussen compromissen en keuzes maken.

 

En toch, ik kan niet anders zeggen, geniet ik elke dag weer van de stad, mijn collega’s, mijn stadhuis, mijn werkplek, mijn opdracht. Er zouden alleen wat meer dagen in de week moeten zitten......

 

Hartelijke groet

Marie-Thérèse