Invasieve exoten verkleuren onze natuur. Veel planten van elders integreren prima en vormen geen gevaar voor de inheemse soorten. Maar enkele planten die hier oorspronkelijk niet voorkomen gedijen zo goed dat ze de inheemse soorten wegdrukken of verstikken en de biodiversiteit aantasten. Een van de grootste plaaggeesten is de Japanse duizendknoop, een woekerend monster dat de natuur en bebouwing bedreigt.

Horrorplant Ook in Haarlem is de duizendknoop bezig met een nietsontziende veroveringstocht. Ons ‘eigen’ groen, en zelfs bestrating en huizen, moeten eraan geloven. Ook voor groenliefhebbers is de duizendknoop geen genode gast. Die zijn we liever kwijt dan rijk en willen we met wortel en tak uitroeien. Maar hoe harder je ‘m bestrijdt, hoe hardnekkiger hij weer de kop opsteekt. Een ware horrorplant die beheerders en natuurliefhebbers tot wanhoop drijft. En in arren moede grijpen ze dan naar de ultieme remedie: glyfosaat (Roundup).  

Glyfosaat is en blijft taboe

Hoewel de gemeente glyfosaat al jaren in de ban heeft gedaan, wilde ook ons college glyfosaat inzetten tegen de duizendknoop. En dan is het maar goed dat er een gemeenteraad is. GroenLinks zette dit item op de agenda. Wij willen geen gif als niet voor 100 procent vaststaat dat alle andere middelen geen soelaas bieden. Bij navraag bleek dat de gemeente alternatieve bestrijdingsmethoden niet uitputtend heeft onderzocht, maar afging op advies van de Universiteit van Wageningen en de Stichting Probos. Maar op dat advies viel veel af te dingen. Bovendien lopen in andere gemeenten experimenten met wisselende resultaten. Voor GroenLinks geldt daarom: probeer eerst de andere (gifvrije) methoden en pas als geen enkele methode werkt, komt – onder strikte voorwaarden – gif in aanmerking. Bij de behandeling van dit agendapunt bleek dat vrijwel de hele commissie ons standpunt deelt. En daarmee blijft het gebruik van glyfosaat in Haarlem een taboe.

Afgezien van de schade aan water, plant, dier en insect, zien veel instanties en wetenschappers Roundup als een kankerverwekkend middel. Helaas komt een Europees verbod op het middel pas over 5 jaar en onderneemt Landbouwminister Carla Schouten niks tegen glyfosaat zodat ook dit voorjaar onze weilanden morsdood zijn.