Gebarentolk Irma Sluis is in korte tijd uitgegroeid tot een bekende Nederlander. Voor het eerst was er bij persconferenties een gebarentolk te zien en konden de 1,5 miljoen dove en slechthorende mensen in Nederland live het nieuws meekregen. Een belangrijke mijlpaal als het gaat om de toegankelijkheid van nieuws. De gebarentolk is enthousiast ontvangen. Het gebaar voor hamsteren is al bijna uitgeroepen tot het gebaar van het jaar. Dit gebaar moest Sluis overigens wel even opzoeken in het online woordenboek. Tegelijkertijd is het raar dat iedereen zo verbaasd is over de gebarentolk. Nederland liep ontzettend achter. Waar andere landen al jaren een gebarentolk live inzetten bij persconferenties en speeches, moesten dove en slechthorende Nederlanders het doen met een apart kanaal.

Er is hard gestreden voor de gebarentolk. Voor dove en slechthorende mensen is het van levensbelang dat ze, zeker met een crisis, toegang hebben tot alle informatie. Ondertiteling is hierbij niet altijd afdoende omdat voor veel dove en slechthorende mensen Nederlandse Gebarentaal de moedertaal is en niet Nederlands. De noodzaak van een gebarentolk bleek onder andere tijdens de aanslag op de tram in Utrecht vorig jaar. Dove en slechthorende mensen in de omgeving hadden niets meegekregen van de aanslag en wisten dus niet dat ze binnen moesten blijven.

Mijn maidenspeech ( de eerste toespraak in een raadsvergadering) heb ik ondersteund met gebaren, mede om aandacht te vragen voor dit probleem. Als samenleving moeten wij er voor zorgen dat iedereen live het nieuws kan volgen. Ik ben dan ook heel blij dat toegankelijkheid en dove en slechthorende mensen eindelijk serieus worden genomen. Ik hoop dan ook dat het initiatiefvoorstel dat bij de Tweede Kamer ligt om Nederlandse Gebarentaal als officiële taal te erkennen het haalt. Uiteraard ga ik er dan ook vanuit dat we gebarentolk Irma Sluis (en haar collega’s) nog vaak op tv zullen zien!

 

Roséanne TimmerAukes

 

Gebarenchallenge: Mocht je zelf meer met gebaren willen doen dan kan je je nog inschrijven voor de gebarenchallenge. De inschrijving is tijdelijk weer geopend. Iedere week krijg je een stuk of 10 gebaren waardoor je na een jaar ruim 500 gebaren kent uit de Nederlandse Gebarentaal: https://www.gebarenchallenge.nl/