“De energietransitie is in volle gang maar als we niet snel handelen als overheid verliezen we kansen om de koopkracht van particulieren te laten stijgen.” Dat vindt Melissa Oosterbroek, woordvoerder van GroenLinks Haarlem op energie. “Particulieren kunnen geld verdienen in deze transitie maar dan moet de overheid dat wel regelen en de voorwaarden scheppen.”

De sociale energietransitie gaat volgens haar verder dan de verhuurderheffing afhankelijk maken van het energielabel. Ook particulieren met weinig geld of financieringscapaciteit moeten zelf zonnestroom kunnen opwekken. De Haarlemse raad heeft het college van B&W al middels een motie gevraagd om de sociale energie transitie te waarborgen. Als dat niet kan middels een verbreding van voorwaarden bij de duurzame energielening dan is er een andere sturingsmogelijkheid om mensen zonder geld voor een grote investering alsnog van duurzame energie te voorzien.De oplossing voor dit probleem is te vinden in meer regie vanuit de overheid. Op dit moment krijgen veel huurders van woningcorporaties in de sociale sector aantrekkelijke aanbiedingen om gebruik te maken van zonnestroom. Haarlemse particulier huizenbezitters krijgen deze aanbieding niet. “Ik vind dat we de woningcorporaties moeten vragen om iedereen in de straat de ‘zonnepaneel-aanbieding’ te doen, zowel de eigen huurders als de particuliere huiseigenaren.” 

Hierna legt de uitvoeringspartij van opdrachtgever de woningcorporatie de zonnepanelen op alle panden (die meedoen) in de straat. (Eventueel ook andere aanpassingen om te verduurzamen.)  De kosten voor deze maatregelen worden via de maandelijkse servicekosten opgehaald bij de huurders van de woningbouwvereniging en bij de particuliere eigenaren. De zonnepanelen worden gekocht en onderhouden door de woningcorporatie, en worden zodoende ook mogelijk voor particuliere woningeigenaar met weinig financiële ruimte.

Deze oplossing heeft veel voordelen. De woningcorporaties zorgen er dan voor dat veel Haarlemmers kunnen profiteren van de schaalvoordelen die een woningcorporatie heeft. Ook hebben straks alle huizen hetzelfde type paneel waardoor de panelen als een toegevoegde esthetische waarde in de hele straat worden gezien. Bovendien heeft iedereen dezelfde installateur waardoor eventuele problemen in de toekomst sneller verholpen zijn.

Wat Oosterbroek betreft gaat de gemeente met de woningcorporatie in gesprek om de verduurzamingsmogelijkheden die zij aan de huurders aanbieden ook aan te bieden aan de particuliere eigenaren in diezelfde straat of wijk. Op deze wijze wordt de duurzame energie transitie door de markt gefinancierd. Een groot voordeel van grootschalige inkoop en aanbesteding door de Gemeente of een partner is dat het noodzakelijke onderzoek en de organisatie van de aankoop en installatie niet meer bij de inwoners ligt. De Haarlemmers krijgen dan allemaal het optimale systeem en het kan gemakkelijk extern worden gefinancierd door banken omdat de overheid een betrouwbare partij is. Een gevolg hiervan zou kunnen zijn dat landelijk per stad een business case kan worden v