Goed nieuws voor het Cruquiusmuseum! De gemeenteraad heeft op 11 juni besloten extra geld beschikbaar te stellen waarmee het museum straks in staat zal zijn op één plek de geschiedenis van de Haarlemmermeerpolder te vertellen. Een uniek verhaal over de strijd tegen het water, over de drooglegging van het Haarlemmermeer door onder andere het Cruquiusgemaal, en over de geschiedenis van de mensen die hier sinds de drooglegging woonden en werkten. Het gemaal wordt gerestaureerd en opnieuw ingericht. Er komt een tentoonstellingsruimte voor het Historisch museum. Uiteraard is er ook ruimte voor horeca. Alle gedeelten zullen met elkaar worden verbonden, waardoor de gebruikswaarde van het complex zodanig is dat het museum ook financieel een gezonde toekomst tegemoet gaat.

Het Cruquiusgemaal is een icoon in de geschiedenis. Het is een prachtig symbool van de industriële revolutie en ook een belangrijk symbool van onze Nederlandse strijd tegen het water. De gemalen zijn voor onze gemeente niet minder dan wat de Eifeltoren is voor Parijs! Madurodam bouwde ‘ons gemaal’ na, het is een publiekstrekker. Over de plannen voor het museum is jarenlang gesproken. Zo was voormalig GroenLinks wethouder Herman Tuning zo’n tien jaar geleden mede-initiatiefnemer voor het Nationaal Poldermuseum.

GroenLinks is blij dat het museum nu eindelijk verder kan. We hebben als gemeente hoge ambities op het gebied van ons erfgoed en toerisme. Het was ook echt hoog tijd om een besluit te nemen en naar die ambities te handelen.

Tijdens het debat heeft GroenLinks complimenten gemaakt aan alle mensen die betrokken zijn bij het museum: het bestuur, de directeur en alle vrijwilligers. En er was ook een welgemeend compliment aan de wethouder, die met het betrekken van professor Patijn, voormalig Rijksbouwmeester, de hulp en de kennis van een ‘gezaghebbende derde’ heeft ingeroepen, waardoor er weer vaart is gekomen in dit dossier en de raad heeft kunnen kiezen uit vier heldere scenario’s. Door deze werkwijze, de uitstekende webinar en het goed onderbouwde rapport werd de gemeenteraad zorgvuldig en enthousiast geïnformeerd en konden we een zorgvuldig besluit nemen.

GroenLinks heeft in het debat aangegeven voor de duurste optie te gaan: 2,4 miljoen erbij. Daarmee zou het oorspronkelijke plan kunnen worden uitgevoerd. Veel geld, maar dat hebben we over voor dit museum waar GroenLinks zich al zo lang hard voor heeft gemaakt. Al is het maar omdat veel van de lokale, regionale en landelijke economische voorspoed er niet was geweest zonder de gemalen die de Haarlemmermeerpolder hebben drooggemalen.

De gemeenteraad gaf uiteindelijk de voorkeur aan een ander scenario, waarbij het museum bijna 1,4 miljoen euro erbij extra krijgt. Het museum moet iets inleveren van de oorspronkelijke ambities maar heeft aangegeven heel blij te zijn met de nu beschikbare budget. En ook wij zijn tevreden met deze uitkomst en vooral: we zijn heel erg benieuwd naar het resultaat van alle bouw- en restauratiewerkzaamheden!