Het kappen van bomen vol vogelnesten op de Fanny Blankers-Koenlaan in Hoofddorp en het offeren van een reigerkolonie voor het verkeer in Badhoevedorp zijn volgens GroenLinks een zoveelste bewijs dat Haarlemmermeer verkeerd met de natuur om gaat. Raadslid Piet Schouten heeft via schriftelijke vragen bij het gemeentebestuur aan de bel getrokken.

GroenLinks vindt dat de gemeente opnieuw veel te lichtzinnig met de natuur omgaat. "Dat is wel te verwachten met een college rechts van het midden. De auto is hier heel belangrijk. Er wordt veel asfalt aangelegd en economische groei staat boven alles. Vooral binnenwijks lijkt groen weinig waard te zijn, verkeerd natuurlijk, want een groene omgeving zorgt voor meer welzijn van de bewoners."

Hoe het niet moet, blijkt volgens Schouten uit het kappen van hele rijen bomen langs de Geniedijk. "En dan worden er sprietjes teruggezet, terwijl onderhoud beter had geweest. Het argument van gevaar voor voorbijgangers sloeg nergens op. Er zijn daar hele stukken waar niets gebeurt. Sowieso wordt er te snel vervangen."

"Op Fanny Blankers-Koenlaan ging het begin maart opnieuw fout. Een buurtbewoner zag dat er bomen werden gekapt waarin vogelnesten waren gebouwd. Dit kan geen kwestie zijn geweest van onwetendheid. Ik neem aan dat mensen die bomen kappen verstand van zaken hebben, specialisten die op de hoogte zijn van de natuurwetten. Je kan hier een groot vraagteken bij zetten. Werkdruk is geen excuus. Ze zitten niet bij niet defensie waar geldt: opdracht is opdracht."

De politicus wil in dit geval niet de schuld leggen op het bordje van de ambtenaren in het raadhuis. "Maar is het wel vreemd dat er vlak voor de officiële start van het broedseizoen op 15 maart een vergunning wordt afgegeven."

Deze zaak is verloren, maar wellicht heeft GroenLinks (vier zetels) meer succes in Badhoevedorp. Daar wordt de rotonde Amsterdamse Baan – Londenstraat veranderd in een kruispunt, dit voor actualisatie van het verkeersstructuurplan. "Los van dat de picobello rotonde er nog maar kort ligt, leeft op deze rotonde al een aantal jaren een reigerkolonie. Recent hebben zich daar lepelaars bij gevoegd. In totaal broeden er dit jaar vier paar reigers en vier paar lepelaars. Ze zitten goed verscholen midden op de rotonde, best bijzonder. Het veranderen van de rotonde in een kruispunt houdt ongetwijfeld in dat de bomen gekapt moeten worden. De nesten van reigers zijn mogelijk het gehele jaar beschermd indien er geen of onvoldoende alternatieve locaties aanwezig zijn."

Volgens lezer Dirk van Zaanen bestaat de reigerkolonie in het wandelpark achter het dorpshuis van Badhoevedorp nog uit twee bewoonde nesten. "De  reden daarvoor is nieuwe wijk die daar wordt gebouwd", zegt hij. "Het wandelpark is op geofferd voor die nieuwbouw,  1.000 bomen en ook 15 nesten moesten wijken. Nu heeft een aantal reigers een nieuwe plek gevonden op de rotonde van de S106 dat is de weg van de A9 naar Osdorp. Ze worden opgeofferd, net nu ze een nieuwe plek hadden gevonden."

Schouten tot besluit: "Er is een goede kans dat dit besluit wordt teruggedraaid. Niet alleen GroenLinks, ook andere partijen hebben grote twijfels bij deze actie."

 

Uit het HC Nieuws en het Witte Weekblad dd 23 april 2020