Het blijkt maar weer dat zelfs een verkiezingsuitslag in Halderberge moeilijk te voorspellen is. Bij alle bespiegelingen vooraf, in de kantine, op straat, bij de sportvereniging, voor, na of zelfs tijdens  de verkiezingsdebatten: Nergens hebben we vooraf de uiteindelijke zetelverdeling precies goed gehoord. Vooraf heeft het dus weinig zin om over mogelijke coalities te speculeren. Want pas als de kiezer gesproken heeft is er duidelijk wie er gewonnen en verloren heeft.

Wie wint of verliest er?Als we de uitslag op basis van de uiteindelijke zetelverdeling analyseren dan valt direct vast te stellen dat er één partij fors gewonnen heeft. Gelukkig is dat de VVD. Twee collegepartijen hebben een zetel verloren: het CDA en Progressief Halderberge. Twee collegepartijen zijn gelijk gebleven en eenmansfractie VDG heeft zich knap staande gehouden in de verkiezingsstrijd door opnieuw ruim een zetel te halen. 

Een college van drie partijenHet ligt voor de hand dat er met deze uitslag gestreefd wordt naar een college van drie partijen. We besparen daarmee weer minimaal een halve wethouder en zijn ondersteuning uit. Een gemeente van minder dan 30.000 inwoners moet het wat ons betreft de komende periode aan kunnen met drie fulltime wethouders.

Opties

We zullen de partijen even doorlopen op volgorde van grootte.

Lokaal HalderbergeProgrammatisch heeft onze partij de meeste overeenkomsten met Lokaal Halderberge. Ook in de afgelopen periode wisten onze fracties elkaar op persoonlijk en inhoudelijk vlak steeds beter te vinden. Dit beeld is opnieuw bevestigd bij het zoeken naar overeenkomsten in onze beide verkiezingsprogramma’s. Daarbij is het verkiezingsresultaat van Lokaal Halderberge knap: met nagenoeg dezelfde personen wisten zij hun vijf zetels te behouden. Dat is een compliment van de kiezer. Samengevat is het dus zo dat om deze redenen alle varianten die wij vanavond als logisch, mogelijk of gewenst kwalificeren tenminste bestaan uit de partijen VVD en Lokaal Halderberge. De kiezer heeft ons tot elkaar veroordeeld en de verkiezingsprogramma's komen het meest overeen.

CDA HalderbergeDan het CDA. Een zetel verloren. Niemand had een uitslag voorspeld met twee zetels verschil tussen de VVD en het CDA. Wij ook niet. Je kunt dus ook niet meer spreken over ‘de drie grote partijen’. Ondanks zeer succesvolle voorkeurscampagnes van de nieuwe nummers vijf en zeven van de kandidatenlijst is er toch een zetel verloren. En dat is opvallend te noemen. Het CDA maakt al ruim 10 jaar onderdeel uit van het dagelijks gemeentebestuur met dezelfde wethouder/lijsttrekker die het CDA eerder nog van drie naar vier in 2010 en van vier naar vijf in 2014 bracht. De VVD constateert wel dat er programmatisch voldoende aanknopingspunten zijn met het CDA om een coalitie te kunnen vormen. Ook constateren wij dat er dit keer geen bezwaren zijn vanuit het CDA om samen te werken met de VVD, noch vanwege de inhoud, noch vanwege de relatie met onze politici. Één van de opties die wij de informateur daarom aan het einde van ons verhaal mee wens te geven is dus een coalitie van VVD-LH-CDA.

WOS HalderbergeDan de WOS. Knap gelijk gebleven. Ondanks het vertrek van enkele stemmenkanonnen bij de WOS, zoals Anita Olsthoorn, Ton Santegoeds en Jan Akkermans. Maar ook is de WOS overeind gebleven tussen de sterke voorkeurscampagnes van Ruud Beerendonk, Sharona Malfait en Antoine van Aalst in de WOS-hoofdsteden Stampersgat en Oud Gastel. Maar misschien zijn ze ook wel meer gelijk gebleven dankzij het enorme stemmenaantal van lijsttrekker Hans Wierickx in deze 2 dorpen. Een bijzondere prestatie. De VVD vond en vindt de laatste wethouderswissel bij de WOS ontzettend geslaagd en kennelijk vond de kiezer dat ook. Programmatisch zien wij meer dan voldoende aanknopingspunten met de WOS om ook met hen een coalitie te kunnen vormen. Een andere optie die wij de informateur in ons advies meegaven is dus een coalitie van VVD-LH en de WOS.

Progressief HalderbergeDan Progressief Halderberge. Een zetel verloren. Dat brengt het totaal op twee zetels. Programmatisch liggen onze partijen het verst van elkaar vandaan. Electoraal ligt er een uitslag die ons niet verplicht om deze verschillen te gaan overbruggen. Ook hebben wij een duidelijke voorkeur uitgesproken dat er een college met drie partijen komt. Wij zullen daarom in eerste instantie aan de informateur geen coalitie adviseren waar de vijfde partij van Halderberge onderdeel van uit maakt. Wel spreken we alvast uit naar Progressief Halderberge dat de in de afgelopen periode door jullie aangezwengelde thema’s bestuurlijke vernieuwing en duurzaamheid door ons zeker verder uitgebouwd en opgepakt zullen worden.

VDGDan de VDG. Zoals gezegd knap stand gehouden met nog steeds ruim één zetel. De laatste periode waren de VVD en de VDG de enige oppositiepartijen. We hebben daarbij vaak over dezelfde onderwerpen en thema’s oppositie gevoerd. De verkiezingsuitslag laat in ieder geval zien dat de door de heer Logt ingevulde rol gewaardeerd wordt, maar aan de andere kant door de kiezer ook niet groter gemaakt is. Op basis van het aantal zetels geldt hetzelfde voor de VDG als voor PH wanneer het over collegedeelname gaat. Wij adviseren daarom aan de informateur geen variant met daarin de VDG verwerkt. Wel hopen we dat de VDG zich meer gaat herkennen in het op te stellen raadsprogramma en van daaruit constructieve bijdrages kan blijven leveren aan het besturen van onze mooie gemeente.

Antwoorden op de vragen van de informateurIn de uitnodiging van de informateur stonden twee vragen. Over de eerste vraag kunnen we kort zijn. Nee, wij hebben op voorhand niet direct breekpunten.

De tweede vraag luidt: Welke partijen zouden, gezien de verkiezingsuitslag, bij voorkeur moeten gaan onderzoeken of zij met elkaar een coalitie kunnen vormen? Er wordt echter wel gevraagd een volgorde aan te geven in welke combinaties onderzocht moeten worden.Samengevat heeft de VVD drie opties om te adviseren aan de informateur:

De eerste voorkeur gaat uit naar een coalitie met VVD-Lokaal Halderberge-WOSDe tweede voorkeur gaat uit naar een coalitie met VVD-Lokaal Halderberge-CDADe derde voorkeur gaat uit naar een coalitie met VVD en Lokaal Halderberge

Verdere onderbouwing van de volgordeDe belangrijkste reden voor deze volgorde is onze interpretatie van de verkiezingsuitslag en de bijbehorende zetelverdeling. Er is natuurlijk ook gevraagd om programmatische overeenkomsten en verschillen te belichten. Bekend is dat de verkiezingsprogramma’s in ieder geval meer overeenkomsten hebben dan echte verschillen. Wij hebben dan ook de verkiezingsprogramma’s gescreend op de voor ons belangrijkste accenten. De VVD heeft heel duidelijk campagne gevoerd op de thema’s verkeersveiligheid, handhaving, nieuwkomers, de openbare ruimte, de lokale economie en woningbouw. Naast Lokaal Halderberge zien wij op die thema’s simpelweg meer overeenkomsten met de WOS dan met het CDA. Ook zien we bijzonder veel overeenkomsten met de door de WOS uitgedragen punten per kern. SlotRichting de informateur zeggen wij dan ook, dit is ons advies en daar zult u het mee moeten doen. Wij wensen u veel succes bij uw verdere afwegingen en kijken ook uit naar het debat van 9 april aanstaande waar we vooral op inhoud door kunnen debatteren over welke richting we op willen met onze mooie gemeente Halderberge.

Meer lezen?

CDA voorlopig buitenspel in Halderberge. BN DeStem 5 april 2018