Op 9 juli heeft de gemeenteraad de perspectiefnota 2021-2024 behandeld. Eerder was besloten om bij deze perspectiefnota light geen algemene beschouwingen te houden, maar deze te houden bij de begrotingsbehandeling in november. Reden hiervoor is dat er een beleidsarme perspectiefnota voorligt. Dit heeft te maken met de financiële onzekerheden die er op dit moment zijn als gevolg van de coronacrisis, herverdeling gemeentefonds, onderzoek naar versterking van de gemeentelijke organisatie en inventarisatie van ambities en opgaven. Lees hier de bijdrage van SGP-fractievoorzitter Arjan Meerkerk.

Voorzitter, de Coronacrisis trekt diepe sporen. Een zonder een zeer geavanceerde microscoop onzichtbaar virus heeft intussen meer dan een half miljoen mensen het leven gekost. Het virus houdt ons allemaal in de greep. Het schept een barrière tussen mensen die zeer onnatuurlijk aanvoelt. Wat zou het een zegen zijn als het u en mij dan in iedergeval dichter bij God, onze Schepper, brengt. De voorliggende perspectiefnota is beleidsarm. Wij zijn benieuwd wat de concretere doorrekening van wat er nodig is oplevert richting begroting 2021. De SGP onderschrijft de noodzaak van het investeren in een goed functionerende gemeentelijke organisatie. Zonder onze medewerkers zijn we nergens. Het op orde krijgen van de basis moet de hoogste prioriteit krijgen. Extra zorg en aandacht voor hen is noodzakelijk. We zullen kritisch en creatief moeten kijken naar ons takenpakket en ambitieniveau. Is het noodzakelijk? Kan het soberder? Kan het op een alternatieve manier? De komende jaren zien we een aantal forse financiële risico’s. Wat de budgettaire effecten zullen zijn van Coronacrisis kan nog niemand zeggen. Het is goed dat dit nadrukkelijk in de risicoparagraaf is opgenomen, want we zijn nog niet af van het virus en ook niet van de economische effecten van het virus. We voorzien komende jaren een verschuiving van taken in het sociaal domein naar de gemeente. Lokaal maatwerk is hierbij het toverwoord. Duidelijk is dat er beleidsmatig fors geïnvesteerd moet worden in medewerkers die de lokale invulling kunnen verzorgen. Wij zijn benieuwd hoeveel extra middelen het college gaat vragen om dit serieus op te pakken en hoe het college de samenhang ziet met het onlangs aangenomen raadsvoorstel rond focus 2020. Voorzitter, tot slot nog twee hele specifieke punten:

In de PPN wordt gesproken over lidmaatschappen belangenverenigingen. Daarvoor wordt 12.500,- structureel gevraagd. Is het een idee dat wij als gemeente lid worden van de vereniging voor kleine gemeenten? Wij denken dat dit toegevoegde waarde kan hebben. Wij zijn benieuwd of er al iets meer te zeggen valt over het beroep wat uit onze gemeente gedaan wordt op middelen uit de Regiodeal. Wij hebben begrepen dat de budgetten verdeeld zijn. Kunnen we als gemeente een hapje mee-eten uit deze ruif?