Gisteren, woensdag 10 maart werd in een commissievergadering de langverwachte ‘Uitgangspunten Lokale Energiestrategie en Transitievisie Warmte‘ besproken. Hillegom heeft op initiatief van D66 uitgesproken 2030 energieneutraal te zijn en in 2050 klimaatneutraal. Niet als ambitie zoals dit college en deze coalitie dat interpreteert, maar als doel. Dát hebben we afgesproken. In de energietransitie en warmtevisie is de afgelopen jaren al heel veel tijdgaan zitten, vooral in regionaal verband met Holland Rijnland, maar daar liggen de doelen en ambities veel lager. Wij willen in Hillegom vooruit met deze opgaven. De ‘winst’ die de afgelopen jaren is behaald op dit dossier komt met name door particulier initiatief, niet door actief gemeentelijk beleid. Dat is jammer wat ons betreft, dit college is daarin te passief.

Positief was gisterenavond was dat we inzetten op zonne-energie op daken, maar de voorgestelde uitgangspunten zijn daarvoor te weinig voortvarend terwijl her en der achter- en zelfs voordeuren worden opengezet voor ongewenste ontwikkelingen zoals het volleggen van open velden met zonnepanelen. Denk daarbij aan de Zanderij.

In de raadsvergadering zullen wij een aantal wijzigingen in de uitgangspunten voorstellen. Het stuk rept van een door inwoners gevestigde hoop op kernenergie. Navragen maakte duidelijk dat een enkeling dat had aangegeven. Kernenergie staat landelijk weer op de agenda, maar wij willen aangeven dat de vestiging van een kerncentrale in Hillegom of Holland Rijnland wat ons betreft geen optie is, dat zou erin moeten staan. Ook zou er geen ruimte gelaten moeten worden voor biomassa, dat is geen oplossing voor de warmtestrategie of energietransitie.

Navraag bij de wethouder leerde dat het ‘openstellen van opengebied’ voor energieopwekking slechts om kleine initiatieven ging, laten we dat er dan ook expliciet opschrijven en vaststellen als uitgangspunt.  Dat open gebieden worden uitgesloten voor energieopwekking en dat de zgn. ´Hollandse- en Bloemenweides´ worden uitgesloten als zoekgebied voor permanente grootschalige zonneweides en/of grote windmolens. Dat wij slechts openstaan voor zeer kleinschalige en/of tijdelijke initiatieven voor opwekking in de deelgebieden Hollandse Weides en de duurzame bloementuin, mits passend in de koers van het gebied.

In plaats van stimuleren en faciliteren zouden wij vol moeten inzetten op het volleggen van Hillegomse daken met zonnepanelen. Dit door initiatieven hiertoe te stimuleren en door actief ruimte op daken te zoeken door gemeentelijke geïnitieerde plaatsingen ten behoeve van energiecoöperaties.

Het ‘gasloos maken’ staat gelukkig op een laag pitje en wat goed gezien wordt is dat de snelste en makkelijkste warmtewinst te halen is uit isolatie. Laten we daarom inwoners actief benaderen en ondersteunen om de huizen optimaal te isoleren, ook huurwoningen. Daarbij naast eigen regelingen ook helpen bij het zoeken en/of verstrekken van de juiste (rijks-)subsidies. Indien de gemeente iedereen adviseert bij het nemen van energiebesparende maatregelen, dan is dit voor iedereen bereikbaar en betekent dit winst voor iedereen. Hoe vaak kun je dat organiseren, dat iedereen er beter van wordt?

Dit college, deze wethouder praat heel veel over de energietransitie en warmtestrategie, maar het is al lang de hoogste tijd om concreet en doortastend aan de gang te gaan met de energietransitie en warmte strategie. Meer daadkracht en meer duidelijkheid.