Vorige week waren de Algemene beschouwingen, de laatste voor de verkiezingen van volgend jaar. Traditiegetrouw geven alle partijen in deze speciale vergadering hun mening over waar de gemeente het komende jaar mee aan de slag moet. Dit jaar waren de beschouwingen voor D66 extra speciaal omdat onze fractievoorzitter, Rory Semrek, kort daarvoor vader is geworden. Ondanks het feit dat hij hierdoor niet aanwezig kon zijn werd de vergadering nauwlettend in de gaten gehouden door de rest van de fractie.

Vorig jaar stond deze vergadering vooral in het teken van Corona, maar dit jaar werd weer voorzichtig vooruit gekeken. Als eerst werd er gesproken over de mobiliteit in Hillegom. Ondanks het feit dat iedereen het er over eens is dat de Hillegomse wegen vastlopen en vrachtwagens op wegen rijden waar ze eigenlijk niet passen, blijft het een lastig punt. Dit bleek ook uit de bijdragen van de fracties, die het veel met elkaar eens waren maar geen oplossingen konden geven. Het blijft wachten op duidelijkheid vanuit de regio en andere samenwerkingsverbanden. Dit geldt ook voor de jeugdzorg. Het is lastig voor gemeentes om te sturen op dit domein en de decentralisatie van bijna 7 jaar geleden houdt ons nog steeds bezig.

Daarna ging het over de nieuwbouw van De Giraf. Zoals ook wij in onze bijdrage aangeven is het verassend dat de kosten van deze nieuwbouw 62% hoger worden dan verwacht. De oorzaak hiervan blijkt te zijn dat het originele bedrag gebaseerd is op ‘oude normen’, en het nieuwe bedrag op de berekeningen van De Giraf zelf. Wij zijn hier erg kritisch op. Natuurlijk is het belangrijk dat onze kinderen naar een mooie en goede school gaan, en vernieuwing van het gebouw is hiervoor hard nodig. Maar dit betekent natuurlijk niet dat het college hiervoor zonder onderbouwing miljoenen euro’s extra kan vrijmaken. Wij blijven de situatie volgen en het college waar nodig om uitleg vragen.

Rode lijn in het verhaal van alle partijen was dat de gemeente er maar niet in slaagt belangrijke beslissingen samen met burgers te nemen. Zo besloot het College vorig jaar zo’n 60 speeltuintjes uit buurten weg te halen, maar bleken inwoners hier helemaal niet op te zitten wachten. De partijen die het vernietigen van deze speeltuintjes eerst nog toejuichten, vinden nu dat echt goed geluisterd moet worden naar bewoners, en er desnoods speelplekken moeten worden teruggeplaatst. De maatregel die geld had moeten besparen dreigt ons geld te gaan kosten, precies waar wij al bang voor waren.

Het is belangrijk dat dit in de toekomst beter gaat. Hillegom heeft namelijk nog een aantal grote opgaves waarbij de stem van de Hillegommer goed gehoord moet worden. Denk hierbij aan de energietransitie. Wat we zeker weten, is dat we aan flink moeten investeren in het opwekken van duurzame energie om onze doelstellingen te halen. Hoe we dit gaan doen is nog niet duidelijk. D66 vindt het belangrijk dat alle Hillegommers hierover hun mening kunnen geven zodat we ons dorp samen mooi en duurzaam kunnen maken én houden. In onze schriftelijke bijdrage komt dit duidelijk naar voren, maar helaas bleek dat er maar weinig partijen zijn die ons steunen.

Sjoerd Bijl, fractie D66

 

 

Algemene beschouwingen bij de Kadernota 2022 – 17 juni

Geachte voorzitter, collega-raadsleden en toehoorders,

De laatste fase van de raadsperiode is aangebroken. Tijdens onze Algemene Politieke Beschouwingen van oktober vorig jaar, constateerden we dat er financieel zware tijden in het verschiet lagen. Die boodschap is onveranderd, maar voor het jaar 2022 kunnen we voorzichtig tevreden zijn. Het demissionaire kabinet heeft tot onze opluchting een handreiking gedaan in het kader van de jeugdzorg. Rigoureuze bezuinigingen zijn hierdoor voor het aankomende jaar (nog) niet aan de orde. Ook de kosten die gepaard gingen met de bestrijding van de coronacrisis hebben in de begroting van onze gemeente vooralsnog geen grote sporen nagelaten.

De Kadernota biedt als document een helder en bondig overzicht van de ontwikkelingen in onze gemeente. Ondanks het door het college gehanteerde uitgangspunt ‘afmaken waar we mee bezig zijn’, plaatst onze fractie graag nog enkele kanttekeningen.

We stellen vast dat voor de nieuwbouw van basisschool De Giraf een stevig aanvullend bedrag moet worden gereserveerd. Concreet leidt deze investering tot een post die volgend jaar 62% hoger uitpakt dan de eerdere raming. Deze stijging is aanzienlijk en vraagt om een nadere inhoudelijke toelichting. Een goede huisvesting voor onze schoolgaande jeugd vinden wij zeer belangrijk, maar een solide en betrouwbare kostenraming is wat ons betreft ook een belangrijk goed.

Het sociaal domein slokt bijna 20 procent op van de jaarlijkse gemeentebegroting. De uitvoering van de WMO maakt hier een groot onderdeel van uit. Efficiënte inzet van professionele zorg is wenselijk vanuit het perspectief van de gebruiker, maar biedt als mogelijk extra voordeel een lager financieel beslag op de gemeentekas. De invoering van een sociale kaart, in navolging van onze partnergemeente Teylingen, kan daarom bij onze fractie op enthousiasme rekenen. De invoering hiervan gaat uiteraard gepaard met kosten. Wij zouden graag leren van de ‘best practices’ die men in Teylingen heeft opgedaan en zo optimaal gebruikmaken van de opgedane ervaringen en de inzet van gemeentegelden.

Het klimaat verandert en dat heeft zijn weerslag op onze leefomgeving. Naar verwachting zal ook onze gemeente hiervan de gevolgen ondervinden. We zijn dan ook verheugd met de impulsregeling voor klimaatadaptieve maatregelen die door het Rijk beschikbaar wordt gesteld. Dit stelt ons beter in staat om te voldoen aan de wettelijke verplichting om in 2050 klimaatadaptief te worden. Als blijkt dat op termijn aanvullende maatregelen noodzakelijk zijn, dan zal onze fractie er voorstander van zijn deze te inventariseren en ten uitvoer te brengen.

In de Kadernota wordt melding gemaakt van “een verdere juridisering van de maatschappij waarbij meer dan in het verleden rechterlijke uitspraken worden uitgelokt en mediation geen oplossing biedt”. Dit heeft tot gevolg dat de capaciteit van de juridische handhaving en toezicht uitgebreid dient te worden. Dit brengt structureel extra kosten met zich mee. Wij

vinden dit een zorgelijke ontwikkeling en zijn benieuwd of sprake is van een landelijke ontwikkeling, of dat Hillegom hierbij uit de pas loopt. Zo ja, speelt ondermijning hierbij een rol van betekenis? In dat geval zal uitbreiding van het juridisch en handhavingsapparaat mogelijk niet volstaan, maar zullen de onderliggende oorzaken (nog) beter in kaart moeten worden gebracht.

De regionale bereikbaarheid moet worden opgeschaald naar een acceptabel niveau, daar heeft onze fractie eerder dit jaar voor gepleit. Dit geldt in het algemeen voor de noordelijke Duin- en Bollenstreek, maar in het bijzonder voor onze gemeente. In 2021 is reeds budget gereserveerd voor dit onderdeel. Naar onze tevredenheid stellen we vast dat ook voor 2022 een bedrag wordt gereserveerd om op dit thema voortvarend en daadkrachtig samen te kunnen werken op regionaal niveau. De zoektocht naar een oplossing voor een betere bereikbaarheid van Hillegom verdient constante aandacht. Er zijn immers andere gemeenten in de regio die eveneens aandacht vragen voor hun mobiliteitsvraagstukken.

D66 vindt het essentieel dat de gemeente dicht bij de burger staat. De gemeente dient de burger en speelt in op wensen en behoeftes van onze inwoners. Een effectieve en adequate houding van onze lokale overheid krijgt gestalte door de inzet van deskundige wijk- & en (bijdrijfs)contactfunctionarissen. Structurele inzet op dit onderdeel achten wij daarom belang omdat het recht doet aan de dienstverlenende rol van de gemeente.

Participatie door onze inwoners bij het maken van belangrijke keuzes en het nemen van beslissingen, blijft voor ons een kostbaar goed. Naast het democratische belang dat mensen op voorhand beter betrokken worden bij de besluitvorming, zorgt betrokkenheid ook voor meer begrip en acceptatie.

Lokale en regionale opgaven op het gebied van zowel woningbouw als de energietransitie zullen de aankomende jaren de dagelijkse actualiteit blijven beheersen. Deze onderwerpen verdienen daarom onverminderd onze actieve aandacht en inzet. Ook na deze aflopende raadsperiode zullen deze onderwerpen op onze belangstelling moeten blijven rekenen. Wij vertrouwen op een voortvarende en daadkrachtige benadering van ons bestuur, met ruimte voor vooruitstrevende en creatieve oplossingen.

 

Rory Semrek

Fractievoorzitter D66