De gemeenteraad buigt zich deze maand over een ambitieus plan om haar eigen huis, het Raadhuis van Hilversum, gasloos en klimaatneutraal te maken. Als het plan wordt aangenomen is ons Raadhuis niet alleen een icoon van tijdloze bouwkunst, maar ook een inspirerend voorbeeld van respectvolle aanpassing aan de eisen van deze tijd.

Het meesterwerk van stadsarchitect Dudok is internationaal erkend. Een Rijksmonument van de hoogste categorie, dat jaarlijks duizenden bewonderaars naar de Mediastad trekt. Nog steeds, bijna 90 jaar na opening. Maar het is ook een gebouw waarin dagelijks wordt gewerkt, door ambtenaren en politici. En hoe mooi het ook is, energiezuinig en “arbo-proof” is het niet. Jaarlijks wordt er zo’n 115.000 kuub gas verstookt om het Raadhuis warm te houden. Dat staat gelijk aan het verbruik van 100 huishoudens. 

In april 2017 organiseerde GroenLinks een debat over verduurzaming van het Raadhuis. Want als je van je burgers vraagt dat ze meedoen in de energietransitie, moet je als gemeente zelf het goede voorbeeld geven.  In het Coalitieakkoord is daarom afgesproken dat de hele gemeentelijke organisatie in 2022 klimaatneutraal is. Dat geldt dus voor alle gebouwen die de gemeente gebruikt. Daarnaast is besloten dat het Raadhuis bestuurszetel blijft. Dat er mensen blijven werken. En dat is belangrijk, want de essentie van een gebouw is dat het gebruikt kan worden. Of, andersom, als het Raadhuis niet meer gebruikt zou worden zou het uiteindelijk niet meer zijn dan een mooi gebouw zonder doel, zonder ziel. Redenen genoeg dus voor een ambitieus moderniseringsplan. Nu ligt er het voorstel van GroenLinks-wethouder Jan Kastje om het Raadhuis van Hilversum gasloos en klimaatneutraal te maken én helemaal te laten voldoen aan de eisen die de arbowet aan een kantoorgebouw stelt. Dat vergt een forse investering van ongeveer € 3,5 miljoen. Daarmee kunnen we in het Raadhuis ook de komende decennia werken, vergaderen, bijeenkomen, trouwen en vieren. Die investering is wat GroenLinks betreft het geld dubbel en dwars waard. Want het voorstel is:

Zorgvuldig en respectvol. Na uitgebreid onderzoek is gekozen voor een maximaal resultaat zonder het monument aan te tasten Het voorstel zorgt voor een werkomgeving die voldoet aan de wettelijke (arbo)eisen: ventilatie, verwarming en koeling Gas wordt vervangen door een warmtepomp en niet door een pelletkachel, in verband met de luchtkwaliteit en geuroverlast

Het gasloos en klimaatneutraal maken van het Raadhuis zal een landelijke uitstraling hebben. Nog niet eerder is zo’n belangrijk Rijksmonument op deze manier toekomstbestendig gemaakt. De Rijksdienst Cultureel Erfgoed (RCE) heeft aangegeven het project te omarmen als voorbeeldproject. Daarbij hoort wat GroenLinks betreft ook financiële ondersteuning. Het gasloos en klimaatneutraal maken van het Raadhuis is een enorme inspiratie in de transitie waar wij allen voor staan: de opgave om in 2040 alle gebouwen in Hilversum zonder gas te verwarmen. Met het Raadhuis als voorbeeld laten we als gemeente zien dat we doen waar we voor staan. 

Ik ben ervan overtuigd dat Dudok trots op ons allen zou zijn wanneer wij deze investering in de toekomst van óns Raadhuis doen. Als eerste. Juist nu.

Lex van Waarden