In de Gemeenteraad van 18 september wordt de “Startnotitie Regionale Energie Strategie” (“RES”) vastgesteld. Een belangrijke stap om de afspraken in het Klimaatakkoord vorm te geven. Maar wat heb je er als burger aan? Tijdens zo’n vergadering in de prachtige raadzaal van het Raadhuis realiseer ik me dat een “Regionale Energie Strategie” voor velen ver van het bed is. Net als “warmte-kansen-kaart” en “wijkuitvoeringsplannen”…, waar de gemeente zich mee bezighoudt. Mooi hoor, maar wat heb je eraan als je cv-ketel bijna aan vervanging toe is?

Blog van Lex van Waarden, fractielid GroenLinks Hilversum

Wanneer ik bij de sportclub, op het werk, of op het schoolplein mensen spreek over de energietransitie merk ik dat er écht veel bereidheid is om “iet te doen”. Isoleren, minder energie verbruiken, zonnepanelen. Grote vraag is echter vaak waar je moet beginnen. Waar vind je informatie wanneer je cv-ketel op z’n laatste benen loopt? Waar kun je terecht voor advies over jouw woning?

Goed nieuws: er is heel veel informatie beschikbaar. GroenLinks zet graag een aantal interessante websites op een rij. Vol informatie, ervaringen, tips en adviezen. Ook over subsidies.

Energie besparen is -onze wethouder Jan Kastje benadrukt dat keer op keer- de belangrijkste opgave voor dit moment. Een “no regret” maatregel: de investering verdient zich terug in energiebesparing. Bovendien is een geïsoleerde woning is comfortabel. Met de duurzaamheidslening van de gemeente kun je de investering tegen een lage rente lenen en in tien jaar terugbetalen.

Gratis is het verlagen van je energieverbruik door gewoon “minder” te doen. Minder vaak en minder lang douchen. Verlichting en verwarming niet onnodig aan laten staan, of een graadje lager. Niet veel minder comfortabel. Maar veel beter voor je portemonnee.

Thuis

Duurzaam Bouwloket is een digitaal loket waar je terecht kunt met al je vragen over duurzaam (ver)bouwen, energiebesparing en energie opwekken. Door aan te geven dat je in Hilversum woont krijg je informatie op maat, ook over de subsidiemogelijkheden in onze gemeente. Op de site staat uitgebreide informatie over de meest voorkomende maatregelen m.b.t. het verduurzamen van de woning.

Milieu Centraal is een onafhankelijke site vol informatie en inspiratie. Niet alleen over energie besparen en de energierekening, maar ook over vervoer, eten en drinken, huishoudelijke apparaten. Een aanrader!

Klimaatgesprekken is een reeks van 6 gesprekken waarin je (samen) praat en leert om je klimaatimpact te verminderen. Ook te volgen in Hilversum.

Tip: In de Week van de Duurzaamheid (7-12 oktober 2019) staat Tiny House PluPetit op het Oosterspoorplein. Meer informatie over het programma die week volgt op  www.plupetit.nl

Gemeente

De informatiepagina Duurzaamheid van Gemeente Hilversum bevat o.a. informatie over laadpalen, zonnepanelen en de duurzaamheidslening.

Kijk ook eens op 

Hilversum 100 Uitdaging: doe mee met de Hilversum100 Challenge voor een groener, gezonder en duurzamer Hilversum! Uitreiking van de Hilversum100-prijs op donderdag 10 oktober aanstaande.

Energiecoöperatie HilverZon“HilverZon werkt samen met Hilversummers en partners aan een volledig energieneutraal en duurzaam Hilversum. Dat doen ze op allerlei manieren. Met collectieve zonnedaken, energiebesparingsadvies, onderwijs, 100% duurzame stroom en gas van om, buurtactiviteiten en andere duurzame initiatieven.”

Energiecoöperatie Hilversumse Energie Transitie (HET)“HET kent drie pijlers: Hilversum Aardgasvrij (waaronder warmtescans en technisch advies voor particulieren/VvE’s en opwekking van lokale duurzame warmte), elektrische deelauto’s en zonnedaken voor bedrijven en VvE’s (u kunt hierin via zonne-obligaties ook zelf deelnemen).”  

O ja, de RES…

Ik had het over de vergadering waarin we de “startnotitie-RES” bespraken. Het opstellen van een Regionale Energie Strategie is de eerste stap in de afspraken van het Klimaatakkoord. Een Klimaatakkoord dat overigens nog niet ondertekend is.

Iedere regio zet momenteel op papier hoe ze duurzame elektriciteit (zon en wind) opwekken, en hoe we de warmtetransitie (duurzame alternatieven voor aardgas) mogelijk maken. Op de website vind je daar meer over.

Hier lees je wat de energietransitie naar aardgasvrij betekent voor Hilversum betekent. Hier vind je informatie over de Regionale Energiestrategie (RES), de Warmtetransitievisie en Wijkuitvoeringsplannen. Voer voor vele vergaderingen, workshops en inspraakavonden komende jaren.

Feit is dat er veel op ons af zal komen komende jaren. Best kans dat jouw woning pas in 2037 van het gas af gaat. En dan misschien wel verwarmd wordt via geothermie of aquathermie in plaats van een warmtepomp. Voor nu is het devies: ga vooral zelf aan de slag met de dingen die je nu al kan doen. Te beginnen met isoleren en energiebesparing.

Ik heb inmiddels met een duurzaamheidslening de begane grond van mijn woning (uit 1903) laten isoleren. En begin oktober worden zonnepanelen geïnstalleerd. Ik verheug me nu al op de warme voeten deze winter en de opbrengsten die ik op een app kan volgen.

Ik hoor graag jullie ervaringen en tips: mail Lex.