De SP heeft ingestemd met het duurzaamheidsprogramma voor Horst aan de Maas. Dit programma bestaat uit vier onderdelen, namelijk klimaatbestendigheid, biodiversiteit, circulariteit en klimaatneutraliteit.

‘Klimaatbestendigheid’ houdt in dat onze omgeving aangepast moet worden aan de warmere zomers, maar ook aan de heftige regenbuien die steeds vaker voorkomen. Ook ‘biodiversiteit’ houdt aanpassing van onze omgeving in, zodat er meer bloemen, grassen en natuur komt. Alles om het verder uitsterven van insecten te voorkomen. Bij ‘circulariteit’ gaat het erom hoe wij omgaan met afval en dan vooral dat er gezorgd wordt voor minder afval, en een andere manier van afvalinzameling en -verwerking. Maar ook landbouw hoort hierbij. Want er zal geproduceerd moeten worden op een  manier waarbij het milieu wordt ontzien. Doel is om een natuurlijk evenwicht te krijgen tussen wat wij van de grond vragen en wat we haar teruggeven. ‘Klimaatneutraliteit’ vloeit voort uit het klimaatakkoord van Parijs waarin afgesproken is dat er in 2050 geen broeikasgassen meer uitgestoten mogen worden. Dat betekent, ook voor Horst, dat we energie moeten besparen. En de energie die we gebruiken moeten we duurzaam opwekken met behulp van zonnepanelen of windmolens.

De manier waarop wij met de aarde en haar grondstoffen omgaan, moet veranderen. De gemeente kan dat niet alleen, maar de burger ook niet. De kracht zit er in dat we het samen doen, met een eerlijk verhaal én gelijke kansen voor iedereen om mee te doen. Dit is de reden dat de SP heeft ingestemd met dit voorstel, waarin de concrete maatregelen de komende drie jaren duidelijk worden. Daarbij willen wij met name zorgen voor klimaatrechtvaardigheid. Wij leggen de rekening waar hij thuishoort: bij grootvervuilers en hun aandeelhouders en zorgen dat de mensen met de lagere inkomens mee kunnen doen met het veiliger en gezonder maken van de leefomgeving.  

Zie ook: Milieu