We hebben in onze samenleving steeds meer te maken met vervuiling. Slecht voor mens en milieu. Voor Thijs Lenssen, raadslid voor de SP in de gemeenteraad in Horst aan de Maas is het helder wie voor deze vervuiling zal moeten betalen. Lenssen: "De rekening gaat naar degenen die de vervuiling veroorzaken. Zoals bijvoorbeeld vliegmaatschappijen die veel uitlaatgassen uitstoten met hun vliegtuigen en bedrijven die de omgeving vervuilen. Het kan niet zo zijn dat anderen de rekening moeten betalen. En het kan daarnaast ook niet zo zijn dat om economische redenen bepaalde bedrijven ontzien worden waardoor de rekening alsnog bij de burger terechtkomt". De SP gaat voor klimaatrechtvaardigheid: de vervuiler betaalt.

Vraag: Maar hoe is dat dan in de gemeente Horst aan de Maas?

Thijs Lenssen: "Via de rioolrechten en afvalstoffenheffing betalen alle burgers en bedrijven voor de ‘vervuiling’ die men produceert. Kleine huishouders betalen minder dan grote huishoudens. Maar nu doet zich een interessant geval voor waarbij het nog niet helder is wie de rekening betaalt. Een bedrijf huurt een stuk grond met gebouwen van de gemeente en start een lab voor de productie van drugs. Jammer voor de ondernemer, maar goed voor ons, wordt dat ontdekt en ontmanteld. Maar wat blijkt, de bodem is vervuild met aceton, een oplosmiddel. Dit moet worden opgeruimd en daarvoor moet in eerste instantie de gemeente zorgen. Maar het lijkt logischer dat de vervuiler dat betaalt en toch staat in de begroting dat de gemeente hier 150.000 euro voor reserveert".

Vraag: heeft de gemeente dan niets gedaan om de vervuiler voor de kosten op te laten draaien?

Thijs Lenssen: "De gemeente heeft de betreffende ondernemer wel aansprakelijk gesteld, maar nog geen beslag laten leggen op diens bezittingen. Men geeft aan dat men niet verwacht het geld ooit te kunnen innen, en wacht tot de sanering is afgerond. Volgens mij moet je de dader niet alleen aansprakelijk stellen voor de schade maar ook beslag laten leggen als men het risico loopt het geld niet te krijgen. Ofwel alles inzetten om het benodigde voor de gemeente veilig te stellen. Of laten we de burger van de gemeente Horst aan de Maas gewoon de rekening betalen? Het is per slot van rekening toch maar 4 euro per inwoner en van een kale kip kun je niet plukken...? Wat mij betreft zou je dat in dit geval niet zo moeten doen".