Voorzitter, inwoners van Houten,

Vanavond stellen we de beleidskaders en de financiële kaders vast voor volgend jaar. De financiële vooruitzichten zijn somber, de gemeente heeft een structureel tekort van 2,5 miljoen. Het college werkt daarom bezuinigingsvoorstellen uit. Toch gloort er hoop. Want inmiddels hebben we de mei-circulaire ontvangen en weten we dat er structureel extra geld naar de gemeenten gaat, en dus ook naar Houten. En voor 2022 heeft het kabinet veel extra geld toegezegd voor de uitvoering van de jeugdzorg.

Toch zijn de financiële problemen van onze gemeente nog niet opgelost. Het college rekent  voor de kostenontwikkeling van de jeugdzorg met een optimistisch scenario. Ik hoor graag van de wethouder waarom hiervoor gekozen is, want hierdoor is er een reële kans op tegenvallers. En verder heeft het kabinet alleen extra geld voor de jeugdzorg beloofd voor 2022. Voor 2023 en verder is er nog niets toegezegd.

Die onzekerheden zorgen ervoor dat we nog niet weten waar we aan toe zijn voor de komende jaren. Het is raar om nu met plannen te komen die extra geld kosten, terwijl flinke en ongetwijfeld vervelende bezuinigingen worden voorbereid. D66 zou bijvoorbeeld de duurzaamheidsdoelen graag dichterbij brengen door extra geld in te zetten voor de lokale initiatieven uit het energieplan. Want wat is er mooier dan dat onze inwoners en ondernemers zelf een concrete bijdrage leveren aan de klimaatcrisis. Ook zouden wij bijvoorbeeld veel sneller de wachtlijsten willen verkorten van het sociaal team, want vier of vijf maanden wachten wanneer je hulp hebt gevraagd vinden wij echt heel naar voor de inwoners die het betreft. Dus mocht in het najaar blijken dat de financiën meevallen, dan zouden wij op dit soort onderwerpen graag wat extra’s doen voor onze inwoners. Maar dat is nu nog echt te vroeg. Helaas.

In de tussentijd willen wij het college en de raad aanmoedigen om werk te blijven maken van alle lopende zaken en uitdagingen die op ons bordje liggen. Want het afgelopen jaar is de vaart er toch wel wat uit gegaan. Uiteraard door Corona, en dat is begrijpelijk. Maar er zijn ook onderwerpen vertraagd doordat ze meer tijd en aandacht vragen dan verwacht. Daarbij lijkt het college door de afloop van de Ruimtelijke Koers wat kopschuw geworden. Ik denk dan bijvoorbeeld aan het Oude Dorp, het windkader, de plannen voor de Beverakker.

Deze onderwerpen waren volgens D66 geschikt geweest om op te pakken met onze inwoners en ondernemers via de samenlevingsagenda. Helaas heeft het college niet voor die aanpak gekozen. Dat vindt D66 een gemiste kans. Voor 2021 en 2022 zijn er überhaupt geen nieuwe afspraken gepland in die agenda. Het voelt aan als participatievermoeidheid. Ik begreep eerder van de wethouder dat de samenlevingsagenda dit najaar wordt geëvalueerd. Wethouder, kan ik een toezegging krijgen dat de raad die evaluatie gaat ontvangen?

D66 heeft veel waardering voor de manier waarop het college tijdens de Coronacrisis kwetsbare groepen inwoners, ondernemers, verenigingen en maatschappelijke organisaties heeft ondersteund. Maar er is ook aandacht nodig voor de structurele problemen als gevolg van de Coronacrisis. We horen graag de ideeën van het college over de benodigde ondersteuning van onze inwoners, ondernemers, verenigingen en maatschappelijke en culture instellingen. En we vinden het belangrijk dat de gemeenteraad zelf met hen in gesprek gaat om hun verhalen en zorgen te horen. We vinden dat een belangrijk onderdeel van de bestuurlijke rol van de gemeenteraad. Een rol die we niet zo vaak zichtbaar pakken.. Daarvoor hebben we een motie voorbereid met Houten Anders!, en die motie wordt ondersteund door de PvdA, SGP, Groep Aanen en ITH?

Verder willen wij aandacht vragen voor het advies van de accountant en de ARC om de informatievoorziening aan de raad te verbeteren en de informatiebeveiliging op een hoger plan te brengen. Goede stuurinformatie en scherpe analyses stellen de raad in staat om beter zijn kaderstellende en controlerende taken te vervullen. Gezien het belang hiervan, vragen wij de portefeuillehouder om hier actief mee aan de slag te gaan. Wij hopen dat dit goed en snel wordt opgepakt binnen de bestaande budgetten. Maar als daar meer geld voor nodig blijkt, dan staan wij daar positief tegenover.

Ik ga afsluiten. Na een moeilijk Coronajaar zou ik onze inwoners, ondernemers, verenigingen en instellingen een optimistisch en inspirerend verhaal gunnen. Door alle financiële uitdagingen is dat nu nog niet mogelijk. Maar er is een kans dat het er in het najaar financieel weer wat zonniger uitziet. En er dan toch wat ruimte is voor mooie plannen en ambities. Hoe mooi zou dat zijn!