Tijdens de raadsvergadering leverde D66-raadslid Jarno Groenveld de inbreng bij de behandeling van het raadsvoorstel over beschut werk. Deze inbreng kunt u hier teruglezen.

Toen ik in 2013 mijn eerste baan kreeg, als logistiek medewerker bij een fabriek in Barneveld, werd ik verantwoordelijk voor de begeleiding van twee medewerkers uit de sociale werkplaats. Tim (een jongen van 26 jaar) en Ronald (een man van 53 jaar), zijn beiden verstandelijk beperkt. Tim leegde de kliko’s en hield de werkvloer schoon, terwijl Ronald met een pick-up langs andere vestigingen reed om spullen heen en weer te brengen. Hierbij moesten ze intensief begeleid worden. Als collega’s aan Ronald vroegen om op drie plekken dingen op te halen, raakte hij de draad volledig kwijt. Ik hielp hem dan door hem stap voor stap instructies te geven over het werk dat gedaan moest worden.

Beiden zaten vol ambitie, maar binnen de sociale werkplaats was er weinig ruimte om stappen te maken. Op de dagdelen dat zij weinig werk hadden, besloot ik hen werk in de expeditie te laten doen. Dit was ontzettend wennen, zowel voor de expeditiemedewerkers (die aanvankelijk moeite hadden om met Tim en Ronald om te gaan), als voor Tim en Ronald zelf. Stap voor stap hebben zij zich in die omgeving echter kunnen ontwikkelen, bijvoorbeeld door hun heftruckrijbewijs te halen. Toen bekend werd dat de landelijke overheid af wilde van de sociale werkplaatsen, was de vraag wat het bedrijf wilde met deze twee medewerkers. Het feit dat zij breder inzetbaar waren, gaf uiteindelijk de doorslag. Beiden werken nu al enkele jaren als volwaardige medewerkers binnen het bedrijf.

Wat wil ik hier nou mee zeggen? Twee dingen.

– Ten eerste wil ik het belang benadrukken van ontwikkeling. Gelijke kansen en mogelijkheden voor mensen om zich te ontwikkelen is één van de uitgangspunten van D66. Het participatiebudget van de WIL moet dan ook daarop ingezet worden. Zorg ervoor dat mensen de mogelijkheid hebben om door goede begeleiding en het volgen van cursussen of bijscholing zichzelf te ontwikkelen. Kan de wethouder aangeven welke mogelijkheden hij ziet om het huidige beleid op dit gebied uit te breiden?

– Ten tweede wil ik benadrukken dat het einddoel niet voor iedereen gelijk is. Niet iedereen kan fulltime zelfstandig werken. Wij zijn als gemeente ervoor verantwoordelijk dat ook mensen die meer ondersteuning nodig hebben een passende werkplek kunnen vinden. Om die reden vindt D66 het teleurstellend dat in de stukken wordt aangegeven dat zowel de landelijke overheid als de gemeente er in principe vanuit gaan dat mensen zichzelf gaan melden bij het UWV voor beschut werk. Daar hebben we het in de RTG ook over gehad, en toen kreeg ik positieve signalen dat de Houtense werktafel al plannen heeft om mensen actiever te benaderen, maar onze zorgen hierover zijn nog niet weggenomen. Wij willen dan ook een toezegging van de wethouder dat er in het meerjarige beleidsplan beschut werk, dat we hopelijk eind dit jaar mogen ontvangen, plannen gepresenteerd worden over hoe mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt begeleid worden naar passend werk.

Met als uiteindelijke doel dat ook de Houtense Tims en Ronalds een passende werkplek krijgen.