Gemeente Kampen organiseert op woensdag 29 november een mini conferentie over zorg en onderwijs. Met partners uit het onderwijs, GGD, bibliotheek, WIJZ Welzijn, school maatschappelijk werk, CJG en leerplicht wordt de stand van zaken toegelicht over de tijdelijke Nationaal Programma Onderwijs (NPO) gelden.

Wethouder Zorg en Onderwijs Bernard van den Belt: “Ons college heeft als doel om zorg en onderwijs aan elkaar te verbinden. Deze mini-conferentie is een belangrijk moment hiervoor! Ik kijk ernaar uit professionals uit de zorg en onderwijs te ontmoeten!”

De gemeente Kampen werkt met het IJslands preventiemodel ‘Opgroeien in een kansrijke omgeving’. Hierbij wordt de focus gelegd op het versterken van de omgeving van jongeren om o.a. alcohol en middelengebruik terug te dringen. Voor kinderen is dit vertaald naar het versterken van een pedagogische basis. Dit preventiemodel wordt ook gebruikt als gedachtegoed voor beleid vanuit onderwijs, jeugdhulp en preventie.

Om dit goed in beeld te brengen zijn er drie componenten waaronder dat inzichtelijk is gemaakt. Namelijk het versterken, voorkomen en verhelpen. Waarbij het versterken zich richt op de pedagogische basis en aan de voorkant investeren en het verhelpen zich richt op passende en effectieve jeugdhulp (de achterkant).

Concreet betekent dit bijvoorbeeld dat de gemeente Kampen de tijdelijke Nationaal Programma Onderwijs (NPO) gelden inzet om de samenwerking tussen onderwijs en zorg te verbeteren en daarmee de pedagogische basis te versterken. Hier worden verschillende projecten voor gedraaid en daarbij zijn ook onderzoekers betrokken.

https://kampen.christenunie.nl/k/n37467/news/view/1465690/631962/flyer