“Wie heeft zoiets onhandigs bedacht?” Dat was de eerste gedachte van Nieke Jansen toen ze woensdagmorgen door de Broederpoort fietste. Opeens stonden daar drie hekjes, met een krappe doorgang. Op de fiets kom je er slalommend met wat lenigheid nog door. Met een driewiel- of bakfiets is dat heel lastig of zelfs onmogelijk. En wie slechtziend is, wandelt pardoes tegen een hek aan. De fractievoorzitter van GroenLinks was verbaasd. “Hoe verzin je dit, als je straten en paden toegankelijker wilt maken voor iedereen?”

 
Er is direct contact gezocht met de gemeente om te voorkomen dat er ongelukken zouden gebeuren.‘s Middags namen Annemarie Ponte en Renée Bouwman de proef op de som. Zou je nog door de Broederpoort kunnen fietsen met een bakfiets of een driewielfiets? Met wat passen en meten lukte dat, maar toegankelijk kun je dit niet noemen.
 
Onveilig Na overleg in de fractie stelde GroenLinks vragen over de manier waarop deze aanpassing bedacht was. Ook wil de fractie weten waarom er geen rekening is gehouden bijvoorbeeld met mensen die minder mobiel zijn. Niels Jeurink: “Deze kruising met de Ebbingestraat is al lang een onveilige plek. In het Verkeerscirculatieplan stonden hier hekjes gepland. Daarvan hebben we aangegeven dat dat niet past in een hoofdfietsroute. Een veilige herinrichting moet altijd ook toegankelijk zijn.”
 
Toegankelijk
De gemeente reageerde snel op de eerste bezwaren.Al dezelfde middag was een van de drie hekken weggehaald. Intussen zijn alle hekken verwijderd. Het geluid is dat ze terugkomen op een manier die de doorgang toegankelijk houdt en veiliger maakt.
 
Hieronder de schriftelijke vragen die GroenLinks stelde over de hekjes.

 

Schriftelijke Vragen ingevolge artikel 42 van het Reglement van Orde van de Raad

Onderwerp: Hekjes op fietsroute bij Broederpoort

Inleiding

In de loop van deze week zijn drie hekjes geplaatst aan de parkzijde van de Broederpoort. Wie op deze route fietst of loopt, moet vanaf nu tussen twee hekjes door slalommen.  (Zie de bij dit document gevoegde fotobijlage (bijlage 1). Het betreft een van de doorgaande fietsroutes van het nieuwe fietsroutenetwerk (route 8, zie bijlage 2 hierbij).

Deze wijziging in de situatie heeft ons zeer onaangenaam verrast. We noemen u drie aspecten.

Het coalitieprogramma ‘Nieuwe energie’ kiest uitdrukkelijk voor een inclusieve samenleving. Hier hoort bij dat bestaande fysieke belemmeringen worden weggenomen en dat er geen nieuwe worden gemaakt. Met dit hekwerk wordt de doorgang ernstig belemmerd bijvoorbeeld voor mensen die per driewielfiets of bakfiets door de poort willen gaan en voor slechtzienden.

Zeer recent, op 14 december 2018, plaatste de gemeente bovendien een bericht op haar website dat uit veiligheidsoverwegingen circa 180 paaltjes op fietspaden worden verwijderd (bijlage 3). Met deze hekken komen er alvast nieuwe ‘paaltjes’ terug die zeker niet minder hinderlijk of gevaarlijk zijn. Bovendien moet verkeer uit twee richtingen wel door die ene smalle doorgang aan de parkzijde.

Het intensieve gebruik van deze route maakt de nieuwe inrichting extra riskant. Fietsers, scooterrijders en voetgangers gebruiken hier dezelfde route. Op vaste momenten in de dag is het bij deze doorgang bijzonder druk omdat het de huis-schoolroute is voor scholieren van met name Almere College en Ichthus College. Deze scholieren nemen de nieuwe route nog steeds in volle vaart. Dat heeft consequenties voor anderen; ouderen die nu maar liever afstappen en voetgangers die ook dezelfde doorgang nemen. De eerste scooters zagen we al linksaf slaan, door het park, om de hekjes te vermijden.

Naar aanleiding hiervan hebben wij de volgende vragen:

Vragen:

De hekjes zijn waarschijnlijk geplaatst om de veiligheid op de kruising met de Ebbingestraat te vergroten. Zijn er andere maatregelen overwogen en, zo ja, waarom is niet voor een andere maatregel gekozen? Op welke manier is de toegankelijkheid van de wandel- en fietsroute voor mensen met fysieke beperkingen getoetst en meegewogen bij het besluit om hier deze hekjes te plaatsen in deze opstelling? Op welke wijze hebt u het gegeven dat dit een van de hoofdfietsroutes van de gemeente Kampen is betrokken bij het besluit hier dergelijke hekjes te plaatsen? Bent u het met ons eens dat de hekjes op deze plek en in deze opstelling bijdragen aan ontoegankelijkheid en daarom niet passen op deze plek? Als dat het geval is, bent u bereid om op korte termijn de situatie bij de Broederpoort aan te passen en de doorgang zo in te richten dat deze toegankelijk en veilig wordt?