Katwijk loopt helaas achter als het gaat om afvalscheiding. In ons restafval blijven nog te veel grondstoffen achter, die hergebruikt kunnen worden. Dit is niet alleen slecht voor het milieu, maar ook voor onze portemonnee. De komende jaren gaan de kosten voor het verbranden van restafval omhoog en daarmee ook de afvalstoffenheffing. Het is daarom tijd om het tij te keren. 

Ook van de landelijke overheid moeten er meer grondstoffen uit het afval gescheiden worden. In Katwijk is de doelstelling dat in 2023 minstens 80% procent van het afval gescheiden wordt. Het afvalscheidingspercentage blijft al jaren steken op 50% in onze gemeente. De gemeenteraad heeft daarom besloten tot de invoering van een nieuw afvalinzamelmethode: Diftar. Diftar staat voor gedifferentieerde tarieven waarbij per huishouden geregistreerd wordt hoeveel restafval aangeboden wordt en hoe minder afval een burger aanbiedt hoe lager de afvalstoffenheffing zal zijn. Dit is geen extra belasting.

Bij de verdere uitwerking op wijkniveau moet er wat de ChristenUnie betreft rekening gehouden worden met huishoudens met maar weinig restafval, door ook ondergrondse containers voor de inworp van 30-literzakken te plaatsen of de keuze te bieden voor een kleine restafvalbak. Er komt een passende oplossing voor inwoners met medisch afval en incontinentiemateriaal. De komende periode wordt dit plan op wijkniveau verder uitgewerkt.