Gemeente Krimpenerwaard en de maatschappelijke partners tekenden onlangs het manifest voor één integrale ingang waar inwoners met zorgvragen terecht kunnen. Wethouder Lavinja Sleeuwenhoek (Gemeente Belang Krimpenerwaard) is blij met deze samenwerking: “Samen bereik je meer dan alleen. Onze partners zijn onmisbaar in dit project. Het is mooi samen te werken naar een integraal stelsel waar alle inwoners van de Krimpenerwaard, van jong tot oud, bij gebaat zijn.”

De gemeente is trekker van dit project en heeft organisatieadviesbureau Rijnconsult aangesteld dit proces te begeleiden. De partners die meedoen zijn: MEE, Kwadraad, GGD, Jeugd en Jongerenwerk en de welzijnsstichtingen SWOS, SWOB/V en stichting WON.

De behoefte aan een integrale ingang is ontstaan vanuit het gemeentelijke project sociale basisinfrastructuur in 2017. Hieruit bleek dat het voor inwoners niet altijd duidelijk is waar zij terecht kunnen met hun zorgvraag. Er zijn alleen in de Krimpenerwaard al honderden organisaties, verenigingen en voorzieningen op het gebied van gezondheid, welzijn, meedoen, opgroeien en opvoeden. Ook is er sprake van ingewikkelde regelgeving. Alles bij elkaar is het dus best moeilijk voor inwoners om snel en passende hulp te vinden.

Met een samen georganiseerde ingang gaan professionals de hulpvrager een traject bieden die aansluit bij de hulpvraag. “Er is nog een lange weg te gaan, maar wij zijn positief gestemd,” aldus procesbegeleider Stijn Nijssen van Rijnconsult. “We werken met vijf werkgroepen waarin de deelnemende organisaties zijn vertegenwoordigd. De bijeenkomsten zijn boeiend, leerzaam en slagvaardig. Onder het mom van: Je hoeft niet ziek te zijn om beter te worden, gaan we met elkaar dit traject in. 2019 staat in het teken van leren, ontwikkelen en gesprekken voeren. 2020 is het jaar van de implementatie.”