De afgelopen jaren is in de Cyclusregio hard gewerkt aan het verminderen van de hoeveelheid restafval en het realiseren van méér afvalscheiding. En met succes: in 2018 produceerde een inwoner gemiddeld 24 kilo minder restafval dan het jaar er voor. Parallel aan deze afname nam de inzameling van waardevolle grondstoffen sterk toe. Met name de hoeveelheid ingezameld PMD (plastic, metalen en drankenkartons)nam vorig jaar een grote vlucht.

Het succes is voor een groot deel te danken aan de introductie van systemen waarbij inwoners betalen per keer dat zij restafval aanbieden. Regiobreed werkten in 2018 zes Cyclusgemeenten met een dergelijk systeem.

In de gemeente Krimpenerwaard wordt met het systeem Diftar gewerkt. Diftar staat voor ‘gedifferentieerd tarief’ voor afvalinzameling. Alle inwoners betalen een vast tarief en een variabel tarief voor het aanbieden van restafval. De hoogte van de variabele heffing hangt af van de hoeveelheid restafval die u aanbiedt. U heeft dus zelf invloed op de hoogte van uw afvalstoffenheffing. Hoe beter u uw afval scheidt, hoe minder u betaalt.

Gemeente Belang Krimpenerwaard wil voldoen aan de landelijke doelstelling om in 2020 de hoeveelheid restafval per persoon per jaar terug te brengen naar maximaal 100 kilo én 75% van het afval opnieuw te gebruiken. Met Diftar wordt het scheiden van afval gestimuleerd om zo de landelijke doelstelling in 2020 te behalen.

Klik hier voor meer informatie.