Terugblik commissievergadering dinsdag 27 juni.

Tijdens de commissievergadering bij de bespreking om de Veerpoort in Schoonhoven voor het gemotoriseerde verkeer af te sluiten pleitte Yorben van Dortmont (Gemeente Belang Krimpenerwaard) voor een integrale aanpak van de verkeersstromen voor de gehele Schoonhovense binnenstad, dus niet een item oppakken om vervolgens een traject in te gaan voor de resterende uitdagingen met betrekking tot de gewenste verkeerstromen in de Schoonhovense binnenstad maar deze in samenhang op te pakken.

Het pleidooi van Yorben van Dortmont kreeg geen applaus van de meerderheid van de commissie, het moment van definitieve besluitvorming om de Veerpoort voor het gemotoriseerde verkeer af te sluiten zal tijdens de raadsvergadering van 4 juli plaatsvinden.

Beleidsnotitie zon op dak in beschermde stads- en dorpsgezichten

Bij de bespreking van de beleidsnotitie zon op dak in beschermde stads- en dorpsgezichten gaf Peter Anker namens Gemeente Belang Krimpenerwaard een positief advies op de notitie. De aanleiding voor het schrijven van de notitie was de toenemende aanvraag om zonnepanelen in beschermde stads- en dorpsgezichten te plaatsen. Aanvullend gaf Peter aan om het plaatsen en monteren van de zonnepanelen door een gecertifieerd bedrijf te laten verrichten.

Bij de aanvraag voor zonnepanelen op een dak van een monument en/of op een pand in een beschermd stads- en dorps gezicht wordt getoetst aan de Nota Ruimtelijke Kwaliteit. Volgens de huidige objectcriteria moeten zonnepanelen onzichtbaar zijn vanuit de openbare ruimte, met behoud van het historisch materiaal, karakter en aanzicht. De Commissie Ruimtelijke Kwaliteit geeft positief advies wanneer een plan hieraan voldoet.

Het huidige beleid heeft als consequentie dat er op veel daken in het beschermd gezicht geen zonnepanelen kunnen worden geplaatst. Dit had als gevolg dat er vooral in Schoonhoven en Haastrecht zonnepanelen zonder vergunning op daken in het beschermde gezicht werden geplaatst, wat zorgden voor raadsvragen. De gemeenteraad heeft dan ook specifiek gevraagd om met een versoepeling te komen voor het plaatsen van zonnepanelen op dak in beschermd stads- en dorpsgezicht, zodat meer inwoners hun woning kunnen verduurzamen. Met deze beleidsnotitie zetten we weer een stap voorwaarts om bij te dragen aan diverse verduurzamingsmaatregelen in onze gemeente.

Bouw woningen Haastrecht en kinderdagverblijf Gouderak

Carolien Jordaan gaf namens Gemeente Belang Krimpenerwaard een reactie op een tweetal bestemmingsplannen. De eerste reactie ging over een voormalige agrarische bedrijf aan de Bredeweg 3 te Haastrecht. De boerderij en enkele voormalige agrarische opstallen zijn nog aanwezig op de locatie, de gemeenteraad wordt voorgesteld om het gewijzigde bestemmingsplan vast te stellen. Met de vaststelling van het gewijzigde bestemmingsplan wordt de nieuwbouw van 14 woningen mogelijk gemaakt. Op de locatie worden twee twee-onder-een-kapwoningen en tien appartementen gerealiseerd. Carolien was geïnteresseerd op welke wijze de participatie met omwonenden had plaatsgevonden, in haar beantwoording gaf de portefeuillehouder o.a. aan dat er een informatieavond had plaatsgevonden en het plan op onderdelen aangepast is zich realiserend dat niet alle omwonende met de beoogde woningbouw content zijn.

Het bouwen van een kinderdagverblijf en buitenschoolse opvang aan het Middelblok 187a te Gouderak kan op instemming van Gemeente Belang Krimpenerwaard rekenen. Er is veel vraag voor kinderopvang en het is prachtig dat kinderen in zo’n mooi landelijk gebied kunnen opgroeien, het waterrijke gebied is een gegeven en een stimulans voor zwemles voor de kinderen zo gaf Carolien aan.

Het te bouwen kinderdagverblijf en buitenschoolse opvang gaat kinderen uit meerdere dorpen uit de gemeente opvangen. De locatie is goed bereikbaar en ligt aan de dijk richting Gouda en de provinciale weg N210/N207. Ook het tekort aan kinderdagverblijven in combinatie met de verdere groei van de kernen in onze gemeente is deze ontwikkeling gewenst.