Afgelopen zaterdag 17 februari werd commissielid Michel van Zoest van Gemeente Belang Krimpenerwaard in de uitzending van het programma “De Waard op de Kaart” van RTV Krimpenerwaard gebeld voor enkele vragen over de aangekondigde besluiten rondom laagvlieggebieden voor helikopters van Defensie boven de Krimpenerwaard.

Vanwege de veranderende situatie in de wereld, wordt er steeds meer van Defensie verwacht. Daarom is het belangrijk dat alle onderdelen van Defensie de ruimte hebben om voldoende te oefenen. Omdat de huidige oefenlocaties niet meer volledig voldoen aan de eisen van de huidige tijd, is de krijgsmacht gestart met het nationale programma “Ruimte voor Defensie”.

Dit programma houdt in het kort in, dat er gezocht wordt naar mogelijkheden om huidige oefenfaciliteiten uit te breiden, gesloten locaties te heropenen of nieuwe locaties te gaan gebruiken. Deze plannen zijn uitgebreid uitgewerkt en er is een milieueffectrapportage (MER) opgesteld om de mogelijke gevolgen in kaart te brengen.

Tijdens een voorlichtingsavond in januari heeft Michel daarover een goed beeld gekregen. Uit de informatie blijkt, dat voor een specifiek soort oefeningen, namelijk het laagvliegen met (gevechts)helikopters, mede wordt gekeken naar een groot deel van de gemeente Krimpenerwaard. Het gaat grofweg om het gebied ten oosten van Lekkerkerk/Berkenwoude.

Omdat hierover nog geen informatie bekend was bij de raad, heeft fractievoorzitter Nathalie Glastra-Langeveld samen met Michel enkele raadsvragen aan het college gesteld.

Het college heeft naar aanleiding van deze vragen besloten om een zienswijze in te dienen bij het Ministerie van Defensie, om daarmee aan te geven dat de gemeente graag meer informatie wil over de mogelijke gevolgen van de voorgenomen oefeningen. Het is onder andere niet duidelijk of er door Defensie in de MER onderzoek is gedaan naar gevolgen voor de in de Krimpenerwaard aanwezige stiltegebieden en beschermde weidevogelgebieden. Daarnaast kan het gevolgen hebben voor de geplande uitbreiding van het hoogspanningsnet en wellicht zelfs bouwprojecten.

Vanwege de beperkte informatie die nu beschikbaar is, is het nog niet mogelijk om goed een mening te vormen over dit onderwerp. Gemeente Belang Krimpenerwaard is het uiteraard eens met Defensie dat er voldoende oefenmogelijkheden moeten zijn, om de nationale veiligheid te waarborgen. Maar we hopen met de opgevraagde informatie te kunnen bepalen of dit op een manier gebeurt die voor de gemeente Krimpenerwaard acceptabel is.

De uitzending is terug te luisteren via onderstaande link. De inbreng van Michel begint rond 15:20 minuten.

https://www.rtvkrimpenerwaard.nl/uitzendinggemist/radio/audio/233/170220240900.mp3

Klik hier voor een eerder gepubliceerd artikel over dit onderwerp.