De kandidatenlijst van D66 Lansingerland is bekend. Voor Michiel Muis en Brecht Weerheijm als nummer twee en drie van de lijst een speciaal moment. Voor Muis is het de vierde keer en voor Weerheijm de tweede keer dat hij op de kandidatenlijst staat. Ze vertellen over de plannen van D66 en hun persoonlijke doelen die zij de komende vier jaar hopen te realiseren.  

De Heraut – 12 januari 2022 – door Yennah Schenk

In de woonkamer van Michiel Muis oogt de stemming tussen de twee mannen ontspannen. Met Muis als ervaren gemeenteraadslid en Weerheijm als fris, jong geluid, gaat D66 voor meer dan de huidige drie zetels in de gemeenteraad.

Start D66 Lansingerland De interesse voor lokale politiek kwam bij Michiel Muis voort uit zijn vroegere baan als bestuursadviseur bij de provincie Zuid-Holland. Toen hij jaren geleden tijdens de gemeenteraadverkiezingen in Lansingerland wilde stemmen op D66, bleek dat deze partij helemaal niet actief was in de gemeente. Voor Muis en een aantal inwoners uit Lansingerland en Pijnacker-Nootdorp hét startsein om hier verandering in te brengen. Nu stelt hij zich voor de vierde keer kandidaat met als persoonlijk doel een plek in het college als wethouder. Muis: “Ik hoop dat de inwoners van Lansingerland hebben gezien dat wij als D66 Lansingerland ook constructief kunnen samenwerken. En dat wij in raad en college als een betrouwbare en kritische partner kunnen fungeren.”

Jongste op de lijst Op jongere leeftijd realiseerde Brecht Weerheijm (23) zich dat wanneer hij het op politiekvlak niet eens was, hij daar iets aan kon veranderen of verbeteren. Daarom meldde hij zich op vijftienjarige leeftijd al aan bij D66 Lansingerland. Ook buiten de partij om probeerde hij zich verder te verdiepen in het politieke speelveld. In 2019 behaalde hij zijn wo-diploma Bestuurskunde, daarna volgde hij een master politieke Filosofie en een master internationaal bestuur en is nu docent Bestuurskunde op de Universiteit Leiden. Voor Weerheijm is het de tweede keer dat hij als kandidaat op de lijst staat. Vorig termijn was hij in de lokale politiek ook al actief voor D66 Lansingerland als duo-raadslid.

Belangrijke aandachtspunten Weerheijm zegt: “Mensen moeten hun eigen gang kunnen gaan, maar wij als D66 Lansingerland moeten ervoor zorgen dat niemand buiten de boot valt. ” De belangrijkste speerpunten voor de komende verkiezingen zijn: wonen, duurzaamheid en participatie. Zo vindt D66 dat de gemeente Lansingerland op het gebied van betaalbaar wonen nog wel wat meer kan betekenen. De vraag naar (betaalbare) woningen is op dit moment erg hoog. Maar er moet volgens hen niet alleen gekeken worden oude verhoudingen met de markt, maar naar een meer actieve, sturende rol van de gemeente. Ook het thema duurzaamheid is voor D66 erg belangrijk. D66 vindt dat Lansingerland een regionaal verduurzamingsplan moet ontwikkelen voor de gebouwde omgeving. Als laatste vindt D66 dat de inwoners van Lansingerland meer zeggenschap moeten krijgen over de invulling van hun eigen leefomgeving door initiatieven vanuit de wijk meer te stimuleren.

Campagnetijd Voordat Muis en Weerheijm met deze aandachtspunten aan de slag kunnen, staat er een spannende campagnetijd te wachten. Op dit moment heeft D66 Lansingerland drie zetels in de gemeenteraad van Lansingerland. Wanneer het D66 lukt drie zetels of meer te behalen na de verkiezingen, zal het voor Weerheijm de eerste keer zijn als zelfstandig raadslid. Muis heeft nog wel een tip voor hem: “Zoek naar een goede balans. Je krijgt ontzettend veel informatie van het college en van inwoners, ondernemers en organisaties. Verlies je eigen doel en het doel van de partij niet uit het oog. En wees niet bang om zelf initiatieven aan te leveren. Dat is de enige manier om meer richting te geven. En leer ervan, want voordat je het weet zijn die vier jaar alweer voorbij.”