In juli nam de raad van Lansingerland met grote meerderheid (enkel GroenLinks stemde tegen) de nieuwe duurzaamheidsvisie aan. Afgelopen donderdag (19 september) liet het college weten dat zij een van de doelen daaruit nu al reeds niet zal nakomen.

 

 

Op donderdagavond vond de commissievergadering Samenleving plaats met op de agenda het integraal huisvestingsplan (IHP) voor het basisonderwijs. De gebouwen waarin de scholen zitten zijn eigendom van de gemeente, al worden zij beheerd door de scholen zelf. Groot onderhoud en nieuwbouw is een taak van de gemeente. Deze taken worden gepland in het IHP.

Het IHP wordt vastgesteld voor een periode van 15 jaar. Als voorbereiding op het IHP laat de gemeente onderzoeken welke scholen vanwege de bouwkundige staat in de komende 15 jaar groot onderhoud of nieuwbouw nodig hebben. Uit dit onderzoek bleek dat van de twintig schoolgebouwen er elf groot onderhoud of nieuwbouw nodig hadden in deze periode en slechts negen niet.

In 2017 nam de raad een motie (van GroenLinks) aan waarin het college werd opgedragen te onderzoeken hoe scholen zo veel mogelijk hun eigen energie kunnen opwekken. Door zelf energie op te wekken wordt de energierekening lager, waardoor geld overblijft voor andere zaken in school. Om te voldoen aan deze motie is voor de negen scholen waar geen groot onderhoud is gepland onderzocht hoe zij toch zelf energie kunnen opwekken.

Uit dit onderzoek bleek dat alle negen scholen in staat waren om hun eigen energie zelf op te wekken. Door de aanpassingen die hiervoor nodig zijn ontstaan zogenaamde Energie Neutrale Gebouwen (ENG). Voor vijf van de negen scholen was dit voor een relatief laag bedrag mogelijk, bij de andere vier lagen de kosten hoger. Het college heeft daarom besloten om voor deze vijf scholen de aanpassingen te plannen om binnen 15 jaar aan ENG te voldoen.

In de recent aangenomen duurzaamheidsvisie is opgenomen dat al het gemeentelijk vastgoed (scholen, sporthallen, gemeentehuis en dergelijke) voor 2035 gasloos moet zijn. Het IHP loopt tot 2034 en daarin zal dan ook een planning moeten staan om alle scholen van het gas af te halen. Uit vragen van GroenLinks blijkt nu dat er voor de vier scholen die in deze periode geen groot onderhoud krijgen of ENG worden gemaakt geen plannen zijn om deze van het gas af te halen. Teleurstellend is dat bij de eerste gelegenheid dat de doelen uit de duurzaamheidsvisie in beleid vertaald moeten worden, dat het college deze doelen niet hard wil maken.