Nog vóór het broedseizoen wil Rijkswaterstaat langs de A15, bij de aansluiting op de N839 in Bemmel, 170 gezonde bomen kappen. Omdat er archeologisch bodemonderzoek nodig is voor de doortrekking van de A15. Ondanks dat het tracébesluit nog niet genomen is! Dankzij twee oplettende inwoners kwam het nieuws in de krant, en stelt GroenLinks hierover vragen aan het College.

In de nieuwsbrief van ViA15 staat dat nu alleen de populieren verwijderd worden bij de aansluiting van de A15 op de N839. Om onderzoek naar archeologie en niet-gesprongen explosieven mogelijk te maken. De overige bomen worden in het najaar gekapt. In ieder geval 950 stuks. Rijkswaterstaat hoeft daar blijkbaar geen vergunning voor aan te vragen en zelfs herplant is niet verplicht.

GroenLinks is altijd tegen de doortrekking van de A15 geweest, en er lopen nog procedures bij de Raad van State tegen het voornemen (volgens RWS ter behandeling in mei 2020). Hoe kan het dan dat er toch onomkeerbare maatregelen worden genomen, zoals de kap van tot wel duizend bomen? In een tijd dat we alles op alles zetten om CO2-uitstoot te voorkomen en CO2 op te vangen door meer bomen te planten? De betreffende bomen zijn groot en gezond. De ecoloog vond bij inspectie van het bosje een buizerdnest, twee kraaiennesten en zowaar een vossenburcht. 'Hier wordt tijdens de bomenkap rekening mee gehouden.'

GroenLinks stelt vragen aan het College over de communicatie met Rijkswaterstaat en de rechtmatigheid van de kap. Verder willen we dat het College zich inspant om alle aantasting van de bomen, het groen en de dieren tegen te gaan tot juridisch onomstotelijk is bepaald dat de verlenging van de A15 doorgaat, en bekend is op welke datum de aanleg daadwerkelijk start. 

In de bijlage staan onze schriftelijke vragen, gesteld aan het College.