Tijdens de presentatie over windvisie en zonvisie op 23 mei 2019 bleek dat er sprake is van de bouw van een snoeihoutcentrale ten behoeve van het warmtenet in Huissen. De opbrengst van biomassa-verbranding voor een warmtenet is omstreden. Een dergelijke centrale geeft veel CO2 en fijnstof af en verbruikt mogelijk waardevol hout ten koste van de biodiversiteit. Daarom stelt GroenLinks, samen met B06, kritische vragen aan het college. 

Vanuit Arnhem en Nijmegen, die ervaring hebben met warmtenetten, zijn kritische geluiden te horen over bio-energiecentrales. Regionaal groen afval en snoeihout is zeker geen onuitputtelijke energiebron. Dat wil zeggen dat er mogelijk meer ontbossing plaats gaat vinden, hier of in het buitenland, om aan brandstof te komen. Wereldwijd gezien gaat de ontbossing onverminderd door, met een tempo van jaarlijks drie maal de oppervlakte van Nederland. Heraanplant is vaak niet verplicht. Terwijl voor een adequate aanpak van het klimaatprobleem én van het biodiversiteitsprobleem juist massale bosaanplant vereist is, in plaats van het opstoken van hout in bio-energiecentrales. Resthout (dood hout en snoeiafval) dient vanwege herstel en opbouw van biodiversiteit (inclusief nutriëntenbalans) in bossen, houtwallen en plantsoenen juist te blijven liggen.

Naar aanleiding van de vergunningaanvraag voor de bouw van een snoeihoutcentrale stellen GroenLinks en B06 onder andere de volgende vragen aan het college:

Houtstook leidt tot een CO2-schuld die, indien herplant van bomen plaatsvindt, pas na 20 tot 100 jaar wordt gecompenseerd. Deze extra CO2-uitstoot kan het klimaat niet gebruiken. Is het college het eens met GroenLinks en B06 dat een houtgestookte centrale geen oplossing is voor het verminderen van onze CO2-uitstoot? Een snoeihoutcentrale is een beladen onderwerp, zeker naast een biogascentrale die regelmatig vanwege stankoverlast negatief in het nieuws komt. Is er gedacht aan het belang van draagvlak bij de bevolking? Zo ja, waarom is het plan (nog) niet aan de raad en inwoners voorgelegd? Zo nee, waarom niet? Wat voor hout(afval) wordt gebruikt voor deze centrale, waar komt dit vandaan, zijn dat FSC-beheerde bossen, en hoe wordt dit gecontroleerd? Wat is de maximale afstand waarvandaan snoeihout gaat worden betrokken? Hoeveel warmte levert de centrale jaarlijks op en hoeveel snoeihout (in ton droge stof per jaar) is daarvoor nodig? Zijn er berekeningen van de CO2- en fijnstof-uitstoot als gevolg van vervoer, bewerking en verbranding van het snoeihout ? Dit ten opzichte van de CO2-vastlegging door bijgroei. Vanuit het RIVM wordt erop gewezen dat houtstook schadelijk is voor milieu en volksgezondheid, met name door de uitstoot van fijnstof (en koolmonoxide). Bij verbranding van nat snoeihout op een te lage temperatuur kunnen ook andere schadelijke stoffen, zoals dioxines, gevormd worden. Hoeveel stijgt de fijnstof en koolmonoxideconcentratie op leefniveau rondom deze centrale, en zal er continue monitoring van de uitstoot van schadelijke stoffen plaatsvinden?