Per 2022 kan de gemeente geen precario meer heffen op ondergrondse leidingen bij Dunea en Alliander. Dit scheelt structureel ruim twee miljoen euro aan inkomsten. Voor het nog in te vullen deel van 1,3 miljoen euro wil het college per 2022 de OZB met ca. 30% verhogen. De VVD-fractie is tegen deze keuze en tegen de hiertoe ontwikkelde ingewikkelde systematiek in aanloop naar 2022.

Tegenover deze OZB-verhoging staat een lagere heffing van Dunea en Alliander. Per saldo zullen echter eigenaren met een duurder huis meer betalen dan eigenaren met een goedkoper huis. Huurders daarentegen kunnen niet via de OZB worden belast, maar zullen wel genieten van het voordeel uit de lagere heffingen van beide nutsbedrijven. De VVD-fractie vindt deze verschillen in lastenverdeling niet gewenst.

Het college geeft aan tot deze keuze te zijn gekomen omdat er anders dan de OZB en de hondenbelasting geen andere mogelijkheden zijn tot doorbelasting. Dat dit leidt tot de genoemde verschillen neemt het college voor lief. Het college zegt geen alternatieve mogelijkheden te zien, maar daar zijn wij het niet mee eens. 

Andere mogelijkheden kunnen gevonden worden in bezuinigingen, door efficiënter werken en door het genereren van andere inkomstenbronnen voor de gemeente. Daarnaast is het niet uitgesloten dat er de komende jaren structurele meevallers komen van de rijksoverheid. Volop ruimte om de komende drie jaar te kijken naar andere mogelijkheden.

Via een amendement heeft de VVD-fractie het voorstel gedaan het raadsvoorstel hierop aan te passen en de tijd te nemen om uit te zien naar alternatieven. Helaas is hiervoor niet de benodigde meerderheid gevonden. Het college heeft aangegeven serieus naar aangedragen mogelijkheden te willen kijken, maar hiertoe zelf geen actie te willen ondernemen. De VVD-fractie vindt dit echter de wereld op zijn kop als dit (geheel) bij de raad neer wordt gelegd.