De Internationale Dag van de Migrant is een initiatief van de Verenigde Naties. Deze werd op de Algemene Vergadering op 4 december 2000 uitgeroepen en herinnert aan de ondertekening van de Internationale Conventie voor de bescherming van de rechten van alle arbeidsmigranten en hun gezinsleden.

Internationale Migrantendag is een dag om ons te herinneren aan onze gemeenschappelijke verantwoordelijkheid.

Ook in onze gemeente is “De dag van de Migrant” een dag om bij stil te staan. Migranten zoeken een veilige plek in Nederland. Als we over migranten spreken praten we over vluchtelingen, asielzoekers, statushouders en arbeidsmigranten.

Vluchtelingen, asielzoekers

In 2015 heeft de gemeente ongeveer 1200 vluchtelingen uit Syrië voor de duur van enkele maanden op te vangen. Met de inzet van veel inwoners en vrijwilligersorganisaties is dit erg goed gegaan.

In de zomer van dit jaar heeft Loon op Zand de taak op zich genomen om te zorgen voor een tijdelijke crisisopvang van ongeveer 120 vluchtelingen voor de duur van 2 weken in de Wetering. De landelijke opvangcentra voor asielzoekers waren overvol. De Wetering werd in enkele dagen omgetoverd om aan de vraag van het COA te voldoen.

De oorlogssituatie in Ukraine vraagt om extra opvang van vluchtelingen In Kaatsheuvel worden vanaf 28 maart opvang aan minimaal dertig Oekraïense vluchtelingen in de voormalige Theresiaschool. Hiermee geeft de gemeente Loon op Zand gehoor aan de oproep van het kabinet om vluchtelingen uit de Oekraïne tijdelijk onderdak te bieden.

Statushouders

Ook voor statushouders (vluchtelingen die van het Rijk de status krijgen om in Nederland te blijven) zijn afspraken gemaakt over de aantallen die door de gemeente opgevangen moeten worden. In 2022 gaat het om 32 statushouders. Als gemeente liggen we aardig op koers om dit aantal te halen. Alle gemeenten krijgen van het Rijk de opdracht om te zorgen voor opvang en begeleiding. De grootte van de gemeente is uitgangspunt voor het aantal statushouders dat de gemeente krijgt toegewezen. Statushouders hebben onze voortdurende aandacht nodig: huisvesting, taalonderwijs, inburgering en werkgelegenheid.

Arbeidsmigranten

Arbeidsmigranten zijn werknemers uit het buitenland die door bedrijven worden geworven. Voor veel buitenlandse arbeidskrachten is het aantrekkelijker om in het buitenland te werken: er is meer werk en het loon is hoger. De bedrijven moeten zelf zorgen voor huisvesting voor hun buitenlandse werknemers. Bedrijven besteden dit vaak uit aan uitzendbureaus, die daar niet altijd op de juiste wijze aan voldoen.

Het grote aantal arbeidsmigranten in Nederland (ongeveer driekwart miljoen) zorgen voor huisvestingsproblemen in veel gemeenten.

De “Dag van de Migrant” geeft aandacht aan de problematiek waar migranten mee te maken hebben: van vluchteling tot arbeidskracht. Nog te veel (arbeids-) migranten wonen of verblijven in Nederland in slechte huisvesting. De overheid en uitzendbureaus zetten zich voor verbetering hiervan in.

Terwijl solidariteit met migranten, werken aan sociale rechtvaardigheid en pleiten voor een humaner immigratiebeleid het hele jaar door inspanningen zijn, is Internationale Migrantendag een jaarlijkse herinnering aan onze gemeenschappelijke verantwoordelijkheid en het werk dat nog in het verschiet ligt.