https://loppersum.christenunie.nl/k/n17824/news/view/1277491/187657/index.pngOp uitnodiging van de burgemeesters van de aardbevingsgemeenten was er zaterdag de conferentie van Gemeenteraden en Provinciale Staten in de EnergyBarn op het Zernike Science Park. Agendapunt het Nationaal Programma Groningen. Het verslag van de conferentie is inmiddels hieraan toegevoegd in de documenten.

(Wat is een pitch? Een pitch, of, met de volledige naam “elevator pitch” is een boodschap van een minuut. Het is de bedoeling dat je binnen deze tijd je werk of idee zo duidelijk onder woorden kunt brengen dat de andere partij op zijn minst zeer geïnteresseerd is geraakt. Uiteraard ben je in de verhaal eerlijk en oprecht. De boodschap mag best commercieel zijn, maar de feiten moeten kloppen.)

Mijn naam is Leo van Esch.

Ik ben raadslid in de gemeente Loppersum en woonachtig in het prachtige Stedum en verricht met plezier deze aftrap namens diezelfde raad. “Een NPG, wat moeten we daar nou weer mee?” Dat was de eerste reactie van een inwoner toen ik een poging waagde haar uit te leggen wat de bedoeling was van een Nationaal Programma Groningen.“Repareer eerst maar eens mijn huis en haard”, kwam er achter aan. Als raad van Loppersum nemen wij dit signaal, dit gevoel, zeer serieus.

Wij onderschrijven de ambities en intenties van het NPG, maar dan vertaald naar de ambities, wensen en visies van diezelfde inwoner. Korte lijnen in de uitvoering, snelle besluitvorming door en onder regie van raden en colleges, benutten van de koppelkansen die er liggen. Zoals bijvoorbeeld de realisatie van kindcentra in Middelstum, Stedum en het dorp Loppersum, de leefbaarheidsinitiatieven in ’t Zandt, in samenwerking met inwoners opknappen van het dorpsplein en het haventje in Zeerijp, ondersteuning van Energiecoöperaties zoals Lopec in Loppersum, Middelstroom in Middelstum, STEC in Stedum e.a. (aanvulling: Zonnedorpen.nl, de Energiecoöperatie voor de dorpen Garsthuizen, Godlinze, Leermens, 't Zandt, Zeerijp en Zijldijk.)

Ziehier enkele van de vele kleine en grote projecten waar de gemeente kansen ziet in het verder ellendige en op vele fronten vastgelopen aardbevingsdossier. En dat alles in volledige openheid en transparantie, zodat voor iedereen op elk moment duidelijk is waar de gelden van het NPG naar toe gaan. Tot slot zou ons advies  zijn: Neem in de komende periode ruim de tijd om samen met de inwoners uitvoerig van gedachten te wisselen waar de prioriteiten liggen. Ondersteun de inwoners daar waar ze actief en deskundig zijn: in hun straat, in hun wijk, in hun dorp en stem die initiatieven af op de regionale plannen. Zo wordt het NPG naar onze mening een sociaal en duurzaam perspectief voor en door de regio.

29 juni 2019Leo van Esch, namens de raad van gemeente Loppersum

aanvulling, Leo is fractievoorzitter van Groenlinks Loppersum.

https://loppersum.christenunie.nl/k/n17824/news/view/1277491/187657/radenconferentie-29-juni-2019-inzake-nationaal-programma-groningen.html

Archieffoto waarbij Leo een gratis biobakje uitreikt aan één van de inwoners van Gemeente Loppersum.(foto Ria van Heerde)

In de documenten hieronder vindt u inmiddels ook het verslag van de Conferentie.