https://loppersum.christenunie.nl/k/n17824/news/view/1170689/187657/IMG_9701Het perspectief van een veiliger woonplek voor onze inwoners heeft door de beving flinke scheuren opgelopen. Angstgevoelens zijn hierdoor versterkt en daardoor is het geringe en al sterk op de proef gestelde vertrouwen in een goede afloop weer verdwenen. Om herstel van dat vertrouwen, de hoop op een veilige woonplek en perspectief voor dit gebied nog een kans te geven vinden de volgende maatregelen minimaal noodzakelijk......

De recente aardbeving in Zeerijp heeft u en ons -nog eens- schokkend duidelijk gemaakt dat een stevige verlaging van de productie in het hele veld en een stilleggen van de winning in ons deel van het veld de kans op een beving mogelijk reduceert blijkbaar niet voorkomt.

Het perspectief van een veiliger woonplek voor onze inwoners heeft door de beving flinke scheuren opgelopen. Angstgevoelens zijn hierdoor versterkt en daardoor is het geringe en al sterk op de proef gestelde vertrouwen in een goede afloop weer verdwenen.

Om herstel van dat vertrouwen, de hoop op een veilige woonplek en perspectief voor dit gebied nog een kans te geven vinden de volgende maatregelen minimaal noodzakelijk.

Een snelle totstandkoming van een nieuw en goed schadeprotocol, waarin geleden schade snel en ruimhartig wordt gecompenseerd. Geen gesoebat met Centrum Veilig Wonen (CVW) Snellere duurzame versterking van de woningen, dit vraagt in ieder geval om een groter mandaat voor de Nationaal Coördinator (NCG) en een genoeg financiële ruimte en doorzettingsmacht om door te pakken Een verdere reductie van de winning, omdat de maatregelen tot nu toe nog niet afdoende waren. Het SodM (Staatstoezicht op de Mijnen) benoemd de situatie als “code rood” en kwalificeert de analyse van de NAM als volstrekt onvoldoende Dit maakt het noodzakelijk dat Nederland sneller van het gas af moet, en dan zouden wij beginnen bij Loppersum. Wat zou mooier zijn als dit gebied, dat al zoveel te lijden heeft van de gaswinning, Nederland hierin het goede voorbeeld geeft. En daarvoor is wat nodig. We willen daarom verderop pleiten een vergaande pilot voor energietransitie in dit gebied. Aangezien “Zeerijp” duidelijk maakt dat productiebeperking geen garantie op uitblijven van zware aardbevingen is, is het vormen van een waarborgfonds noodzakelijk om ook na stoppen van de gaswinning schade te kunnen compenseren. Om die reden steunen we ook die motie. We zullen onze eigen ChristenUnie Tweedekamerfractie hierover ook bijpraten. (is inmiddels al gebeurd)

Deze bijdrage is van Bé Prins. De raadsvergadering is hier ook terug te luisteren.

Aan het begin van de raadsvergadering is ook ingesproken door mevrouw Ingrid Verbeek, waarin zij haar terechte zorgen uit over de aardbevingen. Haar speech vindt u hieronder in de documenten.

De motie die unaniem is aangenomen vindt u ook in de documenten hieronder.