GroenLinks heeft graag steun gegeven aan het voorstel om te komen tot een fusie van Porta-Mosana en Maartenscollege.

Daarmee ontstaat een brede openbare toekomstbestendige school naast de al bestaande Bernard Lievegoedschool (Vrije School) en het Bonnefantencollege in West. Het Maastrichtse voortgezet onderwijs biedt dan keuze aan ouders en vooral kansen aan kinderen!

De nieuwe school is een brede school waarop van vmbo-basis/kader tot en met de verschillende varianten van het gymnasium en tweetalig onderwijs lesgegeven zal worden. Optimale keuzevrijheid dus voor de havo en vwo-kinderen.

En voor de jeugd in Maastricht het allerbelangrijkst: levensvatbaar vmbo/mavo onderwijs waarin kinderen die dat willen en kunnen, kunnen doorstromen naar havo en verder. En waarin kinderen die praktischer opgeleid willen worden, kunnen kiezen uit een aantal beroepsgerichte profielen die wellicht zelfs vanaf het derde leerjaar vmbo-samen met het MBO en het bedrijfsleven worden ingericht en gegeven.

Het belang van deze ontwikkeling, brede scholen waar juist de vmbo-kinderen ten volle tot hun recht kunnen komen, valt niet te onderschatten. Dat gebeurt nu in deze school en gelukkig ook op Bonnefanten en in de BLS. Hiermee wordt een ernstige weeffout die al langer in het Maastrichtse onderwijsaanbod zat, hersteld.

De school krijgt de denominatie Openbaar en dat is goed. Daarmee garandeert LVO dat de nieuwe school zonder onderscheid voor iedereen algemeen toegankelijk is.

En de denominatie Openbaar garandeert dat openbaar onderwijs geborgd wordt (waartoe wij als Raad wettelijk verplicht zijn) en dat helder is welke bevoegdheden de Raad ten aanzien van de ontwikkeling van de school heeft.

Natuurlijk zal op de school aandacht zijn voor levensbeschouwing, en in Maastricht zal het niet verbazen dat de behoefte daaraan vanuit het RK-deel van de samenleving met nadruk wordt geformuleerd. Openbaar onderwijs garandeert echter dat er met respect voor ieders overtuiging aan alle levensbeschouwingen aandacht wordt besteed. De school wil een identiteitscommissie inrichten die hier de vinger aan de pols houdt, adviezen geeft etc. GroenLinks vindt dat prima, zolang die commissie maar niet dient als een verkapt instrument van alleen de bisschop om invloed uit te oefenen.

Maar we vinden het nog belangrijker dat ouders, leerlingen, medewerkers en directie samen gestalte geven aan een school waar iedereen (leerlingen en medewerkers) kan worden wie hij of zij wil of kan zijn. In een veilige omgeving met oog voor de maatschappij buiten de school.

Die ruimte moeten ouders, leerlingen, medewerkers van de nieuwe school krijgen en nemen. Wij, als fractie in de Raad zullen dat met afstand en aandacht volgen. En we denken volop mee over nieuwe huisvesting voor de school, in kleinere behapbare eenheden waar je als brugpieper niet verdwaalt, waar je de docenten kent en waar ouders makkelijk binnenlopen.

En GroenLinks houdt scherp in de gaten of de nieuwe school, samen met de andere scholen stevig ingebed wordt in de zorg die school, ouders, de jeugdzorg en alle andere ondersteuners aan leerlingen moeten bieden. Ieder kind heeft immers recht op alle kans om gezond, goed opgeleid en lekker-in -het vel 18 jaar te worden.

Met dit besluit tot fusie gaat LVO een spannende tijd in. Er zal verder gewerkt moeten worden aan breed draagvlak onder het fusiebesluit. Daarbij moet er natuurlijk ook oog zijn voor vragen van ouders over de huidige situatie op de scholen en de manier waarop naar de nieuwe school zal worden toegegroeid. De manier waarop de Raad het afgelopen jaar met de Maastrichtse directie heeft kunnen samenwerken geeft wat dat betreft vertrouwen in de toekomst. LVO heeft open en transparant vele vragen beantwoord en ons ook laten zien dat er veel en vaak met ouders, leerlingen en medewerkers wordt overlegd over de beste manier om verder aan de opbouw van toekomstbestendig VO in Maastricht te werken. Dat is zeker een reden waarom het fusiebesluit unaniem door alle fracties in de gemeenteraad werd gesteund.

Marlise Korsten