https://medemblik.christenunie.nl/k/n506/news/view/1281544/587581/overheid

Voorzitter,

 

CU bedankt het college voor de opzet van de begroting, de app en de toelichtingsavond.

Een begroting waarop al grote beslissing gemaakt zijn zoals de Muiter. Helaas zijn belangrijke grote projecten zoals het zwembad in Wervershoof nog niet tot besluitvorming gekomen. Vanavond wordt gelukkig een besluit genomen voor de blaashal bij de Bloesem.

CU pleit nu al een paar jaar voor een snellere besluitvorming. Er wordt veel onderzocht, wat veel geld vraagt en niet altijd met het juiste resultaat. Om onze begroting niet alleen sluitend te krijgen maar ook effectief, moeten we meer focus aanbrengen en keuzes maken in de grote projecten. We kunnen niet alles doen en een 6 krijgen terwijl we een 8 willen.

CU heeft verleden jaar al gepleit met andere partijen voor scenario 3 en dienen samen met anderen de motie in om voor scenario 3, de hoogste ambitie van het college voor Cultuur voor elkaar te krijgen. Cultuur is belangrijk voor jong en oud en daar investeren we graag in.

We hopen vanavond weer hier de juiste aandacht voor te krijgen.

CU staat achter de ambitie van voldoende en passende huisvesting voor de inwoners van Medemblik. Dat kunnen we niet zonder visie en samenhang met  de huisvesting van arbeidsmigranten zien. Momenteel worden huizen opgekocht voor de huisvesting van de arbeidsmigranten en dus onttrokken aan de huizenmarkt. Wij pleiten voor zoveel mogelijk huisvesting bij de werkgevers zelf en meer beschikbare huizen voor jongeren. En dat kan op diverse manieren worden opgelost. Wij roepen de wethouder op om hier creatief over na te denken maar ook actief. Het duurt allemaal te lang, we evalueren, onderzoeken van alles en ik weet niet wat, en de oplossing blijft uit. Maak gebruik van de ervaringsdeskundigen en kom tot oplossingen.

We danken de burgemeester voor de aandacht op digitalisering en harmonisatie en op informatiebeveiliging en dat daar stappen op zijn gemaakt. Wij kunnen echter niet de uitsluiting op communicatie van bepaalde doelgroepen toestaan.  Digitalisering betekent ook acceptatie van gebruikers. We zijn dan ook blij dat de papieren versie van de gemeentepagina in de Medemblikker geplaatst blijft. 

Verleden jaar schreven schreven we al dat er accomodatiebeleid moest komen. We wachten daar nog steeds met spanning op, mede om het adhoc beleid te stoppen,  en de kernen en de gemeente die accomodaties te geven die nodig zijn. Echter, ook hier is weer 100.000 euro voor nodig en we zijn een jaar verder. Dat kunnen wij niet langer accepteren. Het duurt te lang en we verbranden ons geld op de verkeerde manier. Daarom steunen we dan ook het amendement om dit te schrappen.

Dat zetten we liever in op jeugdzorg en de WMO. Door de sturing op onderwijs en zorg bij de gemeentes te leggen, zijn we er niet veel beter van geworden. Passend onderwijs is niet altijd zo passend en er dreigen kinderen buiten de boot te vallen. Het aantal mensen dat onder minima leeft groeit en ze worden afhankelijk van voedselbanken. Dáár moeten we gefocusd op zijn, niet alleen op de symptoom bestrijding maar veel meer op preventie. Daar heeft de CU geld voor over. Daar kunnen we wel een tonnetje op inzetten.

Een belangrijk item is Duurzaamheid en de ambities lijken goed. Wij willen er ook op wijzen dat duurzaamheid niet tot elke prijs door kan gaan en de gemeente niet te veel pionier moet zijn. Er zijn nog wat kinderziektes die uitontwikkeld moeten worden. Wij hoeven niet het snelste jongetje van de klas te zijn. Wij steunen dan ook niet de motie om hier weer onderzoek naar te doen.

Klimaat is zo langzamerhand een hot item geworden. Er komt economische druk vanwege klimaat keuzes. Dat het 5 voor twaalf is, lijkt ons duidelijk. Maar dat we niet meer pragmatisch kunnen zijn en dat vele banen op de tocht komen, ook in ons agrarisch West-Friesland, gaat ons toch echt te ver.

Verleden jaar maakte CU zich zorgen over de investering en groei op het ambtenaren - apparaat. Dat doen we nog steeds. Al meerdere keren hebben we gevraagd om een goed overzicht te geven. De conclusie is: we willen te veel. Er moet een goede discussie komen wat mogelijk is zonder veel te moeten investeren op de ambtenaren. Collegae raadsleden: laten we de tering naar de nering zetten. Wees zuinig met gebruik van de inzet van onze raadsmiddelen zoals opdrachten van onderzoek en veel vragen stellen.

Wij gaan op de individuele moties en amendementen in tijdens de vergadering. We hebben onze support al doorgegeven aan de amendementen die we steunen en zijn blij dat we een aantal amendementen al direct als hamerstukken op de agenda kunnen zetten. Dat is zaken doen.

Als laatste bidden wij het college veel wijsheid en zegen toe voor het komende jaar.