Afgelopen maanden is er door een werkgroep in de regio gewerkt aan een concept voorstel voor de RES: de Regionale Energie Strategie. Iedere regio in Nederland dient zo'n concept op te stellen waarin zij aangeven waar ze kansen zien voor het ontwikkelen van wind- en zonneenergie op hun grondgebied. Dit is een klein deel van de puzzel om tot uitvoering van het klimaat akkoord te komen. Andere stukjes van de puzzel zijn bijv. de agrarische sector, mobiliteit, de industrie en energie bedrijven die dit zelfde op de noordzee doen, de industrie die moet gaan besparen etc.

Goed concept voorstel

Wat GroenLinks Medemblik betreft ligt er hiermee een goed voorstel. Er is door de werkgroep een goede afweging gemaakt tussen verschillende belangen. Burgers hebben kunnen participeren tijdens de bijeenkomsten in de gemeente, en er zijn afwegingen tussen verschillende gemeenten gemaakt. Het liefst willen we natuurlijk al het agrarische land agrarisch houden en krijgt niemand een windmolen in zijn achtertuin. Maar dan gaan we het wat ons betreft niet redden. Daarin is de concept RES ook eerlijk: we moeten érgens aan de gang.

Wensen en bedenkingen

Nu is het de beurt aan de gemeenteraden om hierbij wensen en bedenkingen aan te geven. Samen met de zienswijzen van burgers, belangengroepen en andere organisaties worden deze wensen en bedenkingen van de gemeenteraad meegenomen bij het vaststellen van de definitieve RES 1.0. Belangrijk om hierbij te vermelden is dat verschillende natuur en milieu organisaties hier onderling ook verschillend in staan. Zo geeft stichting natuur&milieu aan onder voorwaarden juist voordelen te zien in wind op water.

De wensen en bedenkingen die het college van de gemeente Medemblik nu voorstelt doen wat GroenLinks Medemblik betreft af aan vertrouwen in het verdere proces dat hierna nog gaat volgen.

Een van de plekken die is aangewezen als zoekgebied voor zon en wind, is het ijsselmeer. Dit zoekgebied betekent niet dat het hele ijsselmeer vol komt. Er kan gezocht worden of, en zo ja waar, er een plek is waar windturbines zouden kunnen komen. Zoals er een voorbeeld is geschetst komen er bijvoorbeeld op slechts 1 plek 25 windmolens in een vierkantje van 5x5 windturbines te staan. Dit zoeken gebeurt opnieuw weer met alle betrokkenen. Gemeenten, natuur en milieu organisaties, bewoners etc.

Het college stelt nu als wensen en bedenkingen voor om het héle medemblikse grondgebied van het ijsselmeer te blokkeren als zoekgebied voor wind. Dus ook het noordelijke gedeelte dat zich ver van de medemblikse kust bevindt.

Niet blokkeren Als Groenlinks Medemblik zien wij dat we voor een enorme opgave staan en willen wij niet nu al de mogelijkheid blokkeren om in dit zoekgebied te zoeken. Wij zeggen ook niet dat er nu perse windturbines op het ijsselmeer moeten komen. Wij willen dat er samen met alle betrokken partijen wordt gezocht naar de beste plaatsen. Wanneer iedere gemeente op deze manier alles van zijn eigen grondgebied af zou houden, blijven er geen zoekgebieden meer over om tot een goede energiemix van zon en wind te komen. Uiteraard zien wij ook in dat de inwoners en watersport bescherming verdienen, en daarom stellen wij voor om het zoekgebied binnen een grens van 7KM rondom de medemblikse kust niet aan te wijzen als zoekgebied. Op deze manier denken wij dat er recht wordt gedaan aan alle verschillende wensen die er liggen.