SGP zet zich in voor toekomst Lopikerwaard

Maandag 11 mei in het forum ruimte en maandag 25 mei in de gemeenteraad stond de Regionale Omgevingsagenda Lopikerwaard op de agenda. Dat is een hele mond vol over de visie van de vijf Lopikerwaard gemeenten binnen de provincie Utrecht. Dat zijn de gemeenten: Lopik, Montfoort, Oudewater, Woerden en IJsselstein.

Deze visie is opgesteld, omdat we de Lopikerwaard toch wel een uniek gebied vinden. Met alle ondoordachte plannen die er vandaag de dag bedacht worden, denk maar aan zonneweides en windmolens, is het nodig om ons gebied zo goed mogelijk te beschermen.  

Het is op zich best een aardige visie, die in samenwerking met het waterschap is opgesteld. Zo staat bijvoorbeeld de volgende zin in het stuk:

‘Daarom zien wij voor alle overheden een actieve rol weggelegd om samen met deze boeren te werken aan een toekomstbestendige agrarische sector, met een goed verdienmodel; een new deal tussen boer en burger.’

Toch staan er ook een aantal onderwerpen in die niet met de praktijk in de Lopikerwaard overeenkomen. Zo word er bijvoorbeeld gesteld, dat de biodiversiteit op de agrarische bedrijven onder druk staat en dat de boerenlandvogels als indicatie voor die biodiversiteit, de laatste 30 jaar sterk zijn afgenomen. Biodiversiteit op zich is sowieso al veel breder dan boerenlandvogels alleen, maar bovendien is de afname van boerenlandvogels juist een voorbeeld van wat er in aangelegde natuurgebieden misgaat. En juist in het agrarisch gebied veel beter is.

Omdat het zo’n breed stuk is, is aanpassing hieraan behoorlijk ingewikkeld. We hebben daarover overleg gevoerd met de SGP/CU-fracties uit de andere gemeentes en zijn zo tot een aantal belangrijke aanpassingen gekomen.

Maar ja..., om iets te bereiken, moet je nog een meerderheid zien te vinden in iedere raad!

We hebben daarvoor een motie opgesteld, die in iedere raad ingediend wordt, met de opdracht aan de wethouder om de voorgestelde wijzigingen uit te voeren. Dat bleek een intensief proces. In Montfoort die als eerste aan de beurt was, was de uitslag positief. In totaal stemden 14 van de 15 raadsleden vóór!

Dat was voor onze fractie een reden tot dankbaarheid na een hectische week.

Inmiddels is het ook in de gemeente Lopik aangenomen en hebben de wethouders aangegeven met elkaar te gaan overleggen hoe ze de aanpassingen het beste kunnen doorvoeren. Zodat de Lopikerwaard Agenda recht doet aan de werkelijke belangen van ons gebied.