Ondanks dat er veel argumenten zijn om ons restafval verder terug te brengen, heeft de Nieuwegeinse raad het voorstel om nog beter en meer gescheiden in te zamelen verworpen. GroenLinks heeft vol ingezet op het verbeteren van het gescheiden inzamelen, omdat beter scheiden aan de bron (aan huis) veel oplevert, zowel financieel als in hergebruik van grondstoffen.

Het scheidingspercentage wordt hoger (71%) wanneer je inwoners meer tegemoet komt in het gemak van gescheiden inzamelen, bovendien stimuleert het inwoners om steeds meer materialen te scheiden. Door bijvoorbeeld het plastic nu te scheiden zien mensen ineens de absurde hoeveelheid verpakkingsmateriaal en zijn eerder bereid om daar ook actie in te nemen. GroenLinks raadslid Alma Feenstra: “Er ligt een goed voorstel waarin vooraf en achteraf scheiden elkaar goed aanvullen. Waarin de duurzaamheidsdoelstellingen dichterbij kunnen komen. Bovendien ligt er een onderzoek aan ten grondslag waaruit ook blijkt dat er gewoon simpelweg geen capaciteit is om alleen achteraf te scheiden, wat andere partijen ook beweren.”

Nieuwegein staat onderaan de lijst van gemeenten die er in slagen om de hoeveelheid restafval te beperken. Voor GroenLinks nóg een reden om het terugdringen van restafval door het gescheiden inzamelen in huishoudens te vergemakkelijken. Nieuwegeinse inwoners moeten meer gaan betalen voor de verwerking van hun afval. Want op iedere kilo restafval, moet verbrandingsbelasting worden betaald en dat zien we terug in de afvalstoffen-heffing, die elke inwoner moet gaan betalen.

In de raad bleek echter een aantal partijen niet gevoelig voor de inhoudelijke argumenten om beter vóór te scheiden en hield vast aan het juist verhogen van het restafval door PMD (plastic, metaal en drinkpakken) bij het restafval te voegen. Vooralsnog betekent het wegstemmen van het voorstel, namens het college ingediend door wethouder Marieke Schouten (GroenLinks), een kostenverhoging voor Nieuwegeinse inwoners vanwege de gestegen belasting op restafval, minder opbrengst van herbruikbare grondstoffen en een deuk in de geloofwaardigheid van het bestuur van Nieuwegein. Immers: het beleid van onze gemeente is nu gericht op gescheiden inzamelen en ook alle communicatie is daar al jaren op ingezet. Nu niet verderop doorzetten is een gemiste kans. Dat komt de geloofwaardigheid van ons als raad en gemeentebestuur niet ten goede.