”We willen het eigen risico  in de zorg omlaag brengen naar 72 euro per jaar door een lokale collectieve aanvullende verzekering. Dat houdt de zorg ook betaalbaar voor mensen met een laag inkomen.” Dat zei GroenLinks-lijsttrekker April Ranshuijsen donderdagavond 25 januari bij het FNV-debat, dat tevens de aftrap was voor de verkiezingscampagne. Met zo’n honderd bezoekers was de Maranathakerk in de Hazenkamp behoorlijk gevuld. Zij hadden heel wat vragen voor de politici, die het over één ding eens waren: de gemeente wil de mensen helpen die op dit moment de klappen krijgen van het regeringsbeleid.

”Heel frustrerend”, vindt April Ranshuijsen, ”Zo wordt landelijk beleid wat betreft Wajong bij gemeentes over de schutting gegooid. De regering kan haar belofte over banen niet waarmaken, maar ondertussen worden deze mensen wel gekort. Dit college heeft de afgelopen jaren al veel geld opzij gelegd om Nijmegenaren in moeilijke situaties tegemoet te komen. We willen die regelingen simpeler en gebruiksvriendelijker maken, maar armoede bestrijden we het best door banen te scheppen en te zorgen dat mensen een beter inkomen hebben. Het basisinkomen blijft wat GroenLinks betreft interessant om naar te kijken.”

In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezing organiseert het FNV in het hele land verkiezingsdebatten onder de titel Kies Sociaal, waarbij de afdeling Nijmegen de eerste editie verzorgde. Debatvoorzitter John Kersten , oud-voorzitter van de FNV-houtbond, wist de tien vertegenwoordigers van de deelnemende partijen in Nijmegen op 21 maart goed in de hand te houden. April Ranshuijsen was één van de weinige lijsttrekkers in de Marathanakerk. De afgelopen raadsperiode diende zij als fractievolger een initiatiefvoorstel in rondom armoede en schulden."

"Wie wil werken, moet daartoe de kans krijgen”, meent zij. ”Dat kan door omscholing en afspraken met het bedrijfsleven voor een baangarantie. In de zorg is een schreeuwend tekort aan mensen en ook het verduurzamen van huizen biedt veel kansen voor nieuwe banen. Bijvoorbeeld in de woningisolatie, het installeren van zonnepanelen en het aansluiten van elektriciteit in plaats van gas. Verder wil GroenLinks dat jongeren snel betaald werk kunnen vinden doordat het onderwijs, het bedrijfsleven en de gemeente beter met elkaar afstemmen.”

Even ging de discussie over de aanbestedingen van de gemeente. ”We hebben bereikt dat de aanbieders op kwaliteit concurreren en niet langer op prijs”, constateerde onze lijsttrekker.