Met een temperatuur van rond het vriespunt was het zaterdag 19 januari ideaal weer om Windmolenpark Nijmegen-Betuwe te bezoeken. Het was de eerste excursie van werkgroep Klimaat & Groen onder leiding van Daan Moerkerk en Miranda Muller, die als ambitie hebben om minder te vergaderen en meer te doen. De vier molens draaien sinds december 2016, dus een kleine twee jaar na oprichting was het hoog tijd voor GroenLinks om hier een kijkje te gaan nemen

Locatie: Bezoekerscentrum de Mussenhut aan het noordelijkste puntje van de Griftdijk in Nijmegen-Noord, een klein hutje op de hei dat omgebouwd is voor windmolenbezoekers.

De opkomst was hoog met 25 GroenLinksleden en andere spontaan geïnteresseerden. De aftrap begon met het Nijmeegse raadslid Volkert Vintges, die toevallig ook aan de start van het Windmolenpark heeft gestaan. Volkert vertelde over de totstandkoming van het park en de bewogen aanloop ernaartoe (inclusief een mislukte eerste poging met Eneco).

Inmiddels is het park voor 95% eigendom van de leden van de coöperatie en daarmee is het één van de eerste energieparken in Nederland waar bewoners los van grote energiemaatschappijen zelf hun eigen energie opwekken. Een groot succes!

Na de lezing van Volkert volgde Mark van Cuijk van Liander met een verhaal over de nieuwe uitdagingen waar deze nieuwe energieopwekking toe leidt. Hebben we wel genoeg opslagcapaciteit? Hoe kunnen we de piek in het energieverbruik opvangen? Mark vertelde over de rol die de lokale LIDL en Van der Valk hierbij spelen, al voordat de kranten hierover schreven. 

Stof tot nadenken. En waar kan dat beter dan buiten in de kou? Tijd voor een bezoek aan de windmolen zelf. Onder leiding van een vrijwilliger van het bezoekerscentrum beklommen we één van de windturbines en voor wie zelf aandelen had gestoken in de coöperatie kon zijn of haar naam op de molen gaan zoeken, want daar zijn alle (voor-)namen (in verband met de privacywetgeving een goede zaak) op geschreven. Termen als slagzijde, slagschaduw en draaicapaciteit vlogen ons om de oren en na weer wat te hebben geleerd op onze vrije zaterdag gingen we terug naar binnen om op te warmen met een kop koffie en een koek.

Volkert sloot de excursie af met een interessant inkijkje in de Haagse klimaatonderhandelingen die recent zijn afgerond. Met 26 partijen aan tafel is dat nog niet eenvoudig! Hoe bereik je met zoveel partijen consensus? Waar liggen de grote kansen en wat zijn de grote terkortkomingen? Vooral de enorme potentie voor wind op zee, zelfs zonder subsidie, blijkt indrukwekkend. En gaat het er nu eindelijk van komen of stranden sommige ambities al in de campagnetijd? We houden het in de gaten.

Wil je ook een volgende excursie bijwonen? Dat kan! Houd de nieuwsbrief in de gaten en de website https://nijmegen.groenlinks.nl/agenda.