Behandel anderen zoals je zelf behandeld wilt worden, dat is het uitgangspunt van het Handvest voor Compassie. Ook de gemeenteraad sluit zich aan bij deze wereldwijde beweging die streeft naar een rechtvaardige en zorgzame samenleving. Gisteren ondertekenden de Nijmeegse raadsleden het Handvest.

Het Handvest voor Compassie is meer dan een document: in Nijmegen brengt het inmiddels al een twingtigtal organisaties bij elkaar die zich inzetten voor solidaire en multiculturele maatschappij. Het Huis van Compassie aan de Groenestraat  biedt plek aan vrijwilligersorganisaties en organiseert debatten, film- en theateravonden en tentoonstellingen. Zo komen de diverse clubs bij elkaar en daar rollen weer nieuwe initiatieven uit.

 

Niet de mooie pakken

“Niet managers in mooie pakken, maar vluchtelingen en daklozen zelf.” Zo omschrijft de Pieter Poels, coördinator van het Huis van Compassie, de doelgroep van Compassiekaravaan. De karavaan brengt raadsleden in contact met kwetsbare groepen, op heel laagdrempelige manier. De gesprekspartners zijn niet de directeuren - zoals gebruikelijk op werkbezoeken - maar de buurtbewoners. Zo gaat de op 5 juni op de koffie bij Gezellig Nijmegen, de huiskamer waar oude en nieuwe Nijmegenaren (vluchtelingen, statushouders, e.d.) elkaar ontmoeten.