Tijdens de raadsvergadering van 8 november 2023 werd het college en raad bij monde van ons raadslid Michaël van Soest op de hoogte gebracht van onze inzichten én oplossingen voor de begroting van 2024 voor de gemeente Nissewaard. De volledige spreektekst kunt u hier teruglezen.

https://nissewaard.vvd.nl/nieuws/54170/begroting-2024

Voorzitter,

Veilig zijn en je veilig voelen, dat is de basis. De afgelopen maanden heeft u mij al vaker een kritische noot horen kraken op het veiligheidsdossier.

Bij behandeling van de begroting 2023 heeft de VVD een amendement in stemming gebracht met betrekking tot de beleidsindicatoren binnen het programma openbare orde & veiligheid. Wij hebben toen gevraagd om realistische cijfers en percentages te benoemen, in plaats van een maximum te noemen wat boven de realisatie ligt.

De ambitie zou wat de VVD betreft nog steeds moeten zijn, elk jaar een beetje beter tot je niet beter meer kan. Want realisme beoogt ook dat je nooit de nul-lijn zal bereiken. Dit is een utopie, maar we moeten ons blijven inzetten om hier zo dicht mogelijk bij te kunnen komen.

Voorzitter, wat ons aan de realisatiecijfers zorgen baart is dat er in 2022 een stijging zien van winkeldiefstallen, vernielingen in de openbare ruimte en overvallen en straatroven. Dit is voor de VVD niet los te zien van de door de VVD en anderen aangekaarte overlast die wordt ervaren in de verschillende winkelcentra.

Inwoners en bezoekers van ons stadscentrum mijdden het centrum tussen 3 uur in de middag en 6 uur ’s avonds vanwege schoolgaande jeugd die op dat moment in groepen door het centrum heen trekt. Houding en gedrag van deze groepen geven de bezoekers van ons centrum een gevoel van onveiligheid. Hierdoor lopen onze ondernemers inkomsten mis. Dit is niet bevoordelijk voor ons economisch vestigingsklimaat. Wij zullen hiertoe een motie indienen om ervoor te zorgen dat zowel in het Spijkenisser Centrum, als ook de kleinere winkelcentra, onze inwoners en bezoekers met een veilig gevoel kunnen winkelen.

Ja, voorzitter, deze eerste motie is ingestoken op handhavend optreden. Maar zoals u van de VVD gewend bent denken we ook mee aan preventieve oplossingen. Voorkomen is ten slotte beter dan genezen. Met onze tweede motie wil de VVD aandacht vragen voor onze jongeren die nog aan het begin van hun jonge leven staan. Zoals laatst ook geschetst in de media is het probleem rondom o.a. de Akkerhof niet alleen een veilgheidsissue. Hier zit ook een groot stuk jongerenwerk bij. Wij willen daarom middels de motie vragen om de jongerenwerkers in te zetten op preventieve basis. Laat de jongerenwerkers in een vroegtijdig stadium het gesprek voeren met de jongere, en belangrijker nog de ouders. Zo kunnen we in een vroegtijdig stadium wellicht erger voorkomen.

Voorzitter,

Binnen de fysieke leefomgeving hebben we een gigantische uitdaging. De vervangingsopgave welke gedaan moet worden, maar ook de woningnood maakt dat we als Nissewaard zullen moeten zorgen dat we hiervoor alles op orde hebben. In de begroting hebben we de Bestemmingsreserve Groot onderhoud, alleen er zal op de lange termijn meer nodig zijn. Hoe gaan we dit, in de huidige context van de begroting, financieren?

Woningnood is een belangrijk onderwerp voor onze inwoners, we kennen waarschijnlijk allemaal wel iemand die een huis zoekt. Een zoon of dochter die op zoek zijn naar een eerste woning, of een ouder echtpaar klaar om hun eengezinswoning te verruilen voor een fraai appartement. Onlangs vernamen wij dat de projectontwikkelaar van het gebied Haven Noord failliet is gegaan. Ligt deze ontwikkeling nu stil? Wat is hiervan de status? Wat gaan hiervan de financiele effecten zijn voor onze gemeente?

Dit voorjaar hebben we het college gevraagd om vaart te maken met nieuwe plannen. We weten dat het 6 jaar in beslag neemt om te komen van plan op papier tot paal in de grond. Hierbij nogmaals onze oproep! College, kom met plannen!

Hiernaast hebben we de verduurzamingsopgaaf, waarvan we onlangs moesten vernemen dat er in Nissewaard nog 19 gemeenteobjecten zijn met een zeer laag energielabel, hoe en wanneer komt hier verandering in. Immers een investering op de korte baan kan kosten besparen op de lange termijn.

Ik kom tot mijn laatste punt voorzitter.

Het sociaal domein, met al haar verschillende taken, wordt voor de raad jaarlijks samengevat in het bestuursverslag. Echter kijken we in het bestuursverslag alleen maar in de achteruitkijkspiegel, terwijl we vooruit aan het rijden zijn. We zullen daarom een motie indienen om op basis van het bestuursverslag 2023 jaar een data analyse te laten opstellen waarmee wij een doorkijk krijgen in de ontwikkelingen voor de toekomst. Bevolking laat zich moeilijk voorspellen, maar met inmiddels bijna 9 jaar aan data moeten we toch wel iets kunnen zeggen over de toekomst.

Hiernaast zouden wij in navolging van onze motie Gemeente Financieel Gezond, welke bij de Perspectiefnota werd aangenomen door de raad en door het college wordt uitgevoerd, een motie willen indienen om te komen tot een efficitiviteits analyse op het Sociaal Domein. Simpel gezegd vragen wij van de aangeboden zorgtrajecten een maatschappelijke kosten-baten analyse.

Met de keuzes die we toekomstig wellicht moeten gaan maken, en met een aandeel van meer dan 50% op de begroting, zal ook het sociaal domein niet ontkomen aan deze keuzes.

Voorzitter, genoeg gezegd. Voor nu is het tijd om vooruit te kijken en te doen wat nodig is voor de inwoners van Nissewaard.