In de vorige periode hebben Provinciale Staten besloten om jaarlijks 0,5 miljoen euro van het cultuurbudget voor symfonische muziek breder in te gaan zetten. Het geld kwam uit de oorspronkelijke 2 miljoen voor philharmonie zuidnederland. In de tussenevaluatie is te lezen dat dit besluit veel goeds heeft gebracht. Met instemming van alle 21 ondervraagde cultuurpartijen, waaronder philharmonie zuidnederland

Zo is er meer ruimte voor vernieuwende initiatieven, en zien we ook meer samenwerking ontstaan. Doordat in de verbindende aanpak de nadruk niet ligt op de financiën, maar op de verschillende mogelijkheden, zelfs ook buiten de cultuursector, is te merken dat er steeds meer gedacht wordt in ‘de kracht van een regio’.

De arrangeur die door de provincie is aangesteld om te zorgen dat deze krachten naar voren komen blijkt duidelijk van meerwaarde voor de provincie. Uit het rapport: “Noord-Brabant is rijk aan plekken waar makers zich thuis voelen. Er is een vernieuwend conservatorium. Er zijn gevestigde orkesten en er zijn splinternieuwe. Er zijn grote en kleinere podia die in de haarvaten kruipen van hun regio’s en wijken. Er zijn festivals voor hedendaagse muziek en kamermuziek met een internationale reputatie. Er zijn pioniers, en er zijn traditionalisten, amateurs en topmusici. Er wordt voorwaarts gedacht en de lijnen zijn in Brabantse traditie kort.”

D66 Statenlid en liefhebber van klassieke muziek Ine Meeuwis ziet voor de toekomst nog meer kansen voor verbindende muziekprojecten: “In Brabant is blijkbaar experimenteerruimte die ergens anders niet wordt gevonden. Hier moeten we als provincie trots op zijn en die moeten we benutten”, aldus de politica uit Best. “Samenwerken en innoveren kan ook in de symfonische muzieksector, goed dat we hier, via de arrangeur, vanuit de provincie aan kunnen bijdragen”.

Om de voortgang van deze succesvolle aanpak te bewaken heeft Meeuwis vrijdagochtend een aantal vragen gesteld aan Gedeputeerde Swinkels.