Met zijn allen naar de bouwmarkt betekent vaak ook met zijn allen naar het stort. Bij de bouwmarkt wordt er netjes rekening gehouden met de medewerkers en de medemens, bij de milieustraat valt dat nog wat tegen merken Eric Logister en Janneke van Kessel.

De afgelopen weken zijn voor de Brabanders niet makkelijk geweest. Inventief en flexibel zoals we zijn maken we van de nood een deugd en hebben veel Brabanders uitgestelde huishoudelijke en klustaken opgepakt. In de afgelopen weekenden zien we bij milieustraten, kledingcontainers en kringloopwinkels een stijging van het aanbod van afval. So far so good.

Ons bereiken echter steeds meer signalen dat de capaciteit voor de verwerking van het afval vanwege de 1,5 meter economie niet toereikend is. Zo maakte de telegraaf vorige week al melding van “files voor milieustraat en stampvolle afvalbakken”[1]. Deze week zijn de signalen ernstiger. Zo neemt de gemeente Waalwijk extra maatregelen bij de milieustraat[2] en klinkt in een column in BN de Stem de oproep om afval thuis op te slaan en niet naar de milieustraat te komen[3]. In een enkele gemeenten is de milieustraat zelfs gesloten.

Wij gaan er natuurlijk vanuit dat iedere Brabander in deze situatie begrip en geduld heeft met het afleveren van het restafval. Wat wij willen voorkomen is dat de huidige situatie bij de milieustraten resulteert in een toename van afvaldumpingen. D66 Brabant maakt zich al langer zorgen over afvaldumpingen in het buitengebied en de natuur en is daarom een sterk pleitbezorger voor de campagne “een dumper is een stumper”. Wij willen dat de provincie meer actie onderneemt en de gemeenten en milieustraten gaat ondersteunen. Wij hopen door de campagne “een dumper is een stumper” iedereen erop te wijzen dat het dumpen van afval geen redelijk alternatief is en dat de milieustraten op een verantwoorde manier open kunnen blijven.

Daarom de volgende vragen:

Is het college op de hoogte van de problematiek rond de drukte en maatregelen rond de milieustraten in Brabant? Zo ja, kunt u een beeld geven van de genomen maatregelen bij de milieustraten en de ontstane problemen rondom afvalverwerking? Is er door de problemen en maatregelingen bij de milieustraten een toename van afvaldumpingen in het buitengebied en de natuur van Brabant? Zo ja, wat zijn uw voornemens op het gebied van handhaving? Wat kan de provincie doen om te voorkomen dat er door de huidige capaciteit problemen bij de milieustraten meer afvaldumpingen in het buitengebied of de natuur gaan optreden? Bent u met D66 Brabant van mening dat het juist nu van belang is om via de campagne “een dumper is een stumper” eenieder erop te wijzen dat het dumpen van afval geen redelijk alternatief is?

Namens de fractie van D66,

Eric Logister                      Janneke van Kessel

[1] https://www.telegraaf.nl/nieuws/573544223/files-voor-milieustraat-en-stampvolle-afvalbakken-nederland-ruimt-op

[2] https://www.bndestem.nl/waalwijk-heusden/drukte-bij-milieustation-in-waalwijk-houdt-aan-extra-maatregelen-tegen-onveilige-situaties~ad835243e/

[3] https://www.bndestem.nl/columns/milieustraat-kattenkeutels-pijnscheuten-en-galgenbrokken~ae7805390/