Vandaag hebben we gesproken over het procesvoorstel om te komen tot een nieuwe economische visie voor 2030 voor Brabant.

Het college heeft een nogal vlak procesvoorstel geschreven waarin belangrijke maatschappelijke thema’s zoals Europa, duurzaamheid en circulaire economie niet of te licht worden aangeraakt.

Daarnaast werden we meegenomen door een spreker van de Rabobank die onderstreepte dat een duurzame economie concurrerend is en dat alleen economische groei te weinig aangeeft of je een succesvolle economie heeft. Hij pleitte voor het begrip brede welvaart waar ook gemeten wordt hoe gezond en veilig het leefklimaat of hoe de tweedeling op de arbeidsmarkt bestreden wordt met scholing.

Ik heb onderstreept dat het thema brede welvaart belangrijk is om mee te nemen in de visie en gevraagd aan de gedeputeerde om duurzaamheid en circulariteit mee te nemen.

Tot slot een hartenkreet:

Na de financiële crisis van 2008 hielpen we de fossiele economie weer op de been. Zullen we dat dit keer niet nog eens doen? De voorkeur van D66 gaat uit naar een visie hoe we de economie komende jaren kunnen versterken door in te spelen op de thema’s van de toekomst: klimaat, energietransitie, Europa, tweedeling op de arbeidsmarkt en scholing. De economische kansen pakken die deze transities scheppen. En bovenal: hoe we circulair denken centraal kunnen laten staan in onze visie. Ik zou zeggen laten we er voor waken dat het geen visie 1930 ipv 2030 wordt.