Aan de Duinrand 52 te Noordwijk runt Gerbrand Marbus zijn ecologische groentebedrijf Noordwijde. Bruisend Noordwijk bracht hem een bezoek en was nieuwsgierig naar de resultaten.

Een goede combinatie van locatie en passie

Het bedrijf is opgezet door Gerbrand Marbus, zoon van een bollenfamilie en gepassioneerd door het telen van biologische groente, kruiden, fruit en noten. Het bedrijfje wordt uitgeoefend op een zogenaamde overhoek van het bollenbedrijf. Een stuk grond ook, dat door de jarenlange teelt van deze gewassen en het niet toepassen van bestrijdingsmiddelen vrij is van residuen in grond en grondwater.

Een voorbeeld voor positieve en schone landbouw

Door het toepassen van zogenaamde “regeneratieve” landbouw herstelt het ecosysteem en de biodiversiteit zich en is er geen sprake meer van uitputting van de grond. In de klassieke landbouw, maar ook in de bollenteelt, heeft de grond 30 tot 70% van zijn oorspronkelijke organische stoffen verloren. Bij volledig herstelde grond en het niet toepassen van chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest neemt ook de voedingswaarde van de gewassen enorm toe. Dat draagt weer bij aan de gezondheid van de mens. Biologische groenten en fruit groeien in de volle grond in een rustig, natuurlijk tempo en kunnen via hun wortels alle beschikbare voedingstoffen uit de vruchtbare bodem opnemen. Daarom zijn ze rijker aan vitaminen en mineralen dan voeding die is geteeld op een uitgeputte bodem.

Heksenjacht op de paardenweiden en moestuinen

Tot op de dag van vandaag voeren de wethouders van de Greenportgemeenten een beleid, dat gericht is tegen alternatief grondgebruik in de Bollenstreek. Daarbij verschuilen zij zich achter een eenzijdige uitleg van het Pact van Teylingen en de opvolgende overeenkomsten. Eenzijdig, omdat in die akkoorden ook is opgenomen dat gestreefd moet worden naar meer biodiversiteit en niet enkel het opruimen van verrommeling. Er kan volgens bestemmingsplan formeel sprake zijn 1

klas bollengrond, terwijl er in de praktijk al jaren sprake is van ander gebruik. Zo werden op het perceel van Gerbrand Marbus oorspronkelijk kruiden geteeld. En dat was in de 18

eeuw in de Bollenstreek niet anders. Daarnaast is het perceel door omvang en ligging ook volstrekt ongeschikt voor het toepassen van klassieke bollenteelt. Bruisend Noordwijk heeft zich sinds jaar en dag hard gemaakt voor dit alternatieve gebruik als aanvulling op en naast de bollenteelt.

Helaas kreeg een door de fractie ingediende Motie, die werd ingediend op 10 november 2020 met als insteek het stoppen van de heksenjacht niet de benodigde steun voor een meerderheid in de gemeenteraad. Alleen de fracties van Lijst Salman Noordwijk en de PvdA stemden vóór.

Uiteraard blijven we actief om onze doelen te bereiken en streven daarbij ook naar duurzame bollenteelt, die binnen een periode van 10 jaar 100% circulair, emissieloos residuvrij zal zijn.

biologische groenten Noordwijkbiologische groenten ontwikkeling Noordwijkbiologische landbouwBruisend Nieuwsecologische ontwikkelingengemeente Noordwijkheksenjacht paardenweiden en moestuinenNoordwijk PolitiekNoordwijkerhoutpact van teylingenPolitieke partij NoordwijkVerkiezingen Gemeente Noordwijk