Een kort verslag van de bijeenkomst Kennisgroep Landschap GroenLinks op 26 februari. Twaalf leden van GroenLinks namen deel aan deze groep. Met als inleider Hans Eilert.

Tijdens deze bijeenkomst stipte Hans het grote belang en de waarde aan van groen en bomen. Groen is in zijn visie onderbelicht. GroenLinks lijkt meer in te zetten op energie, maar er moet meer geld worden vrijgemaakt voor groen, bos en hout.

Omdat er recent een artikel verscheen in de pers over de grote afname van dagvlinders in Oost-Groningen rees de vraag of dat te wijten is aan stikstof. In dit geval zal stikstof zeker een rol spelen, maar ook andere factoren als te lage waterstanden (veel inheemse kruiden zijn afhankelijk van bodemwater bij de wortels), versnippering, gifstoffen, intensief maaien. Het is een zorgelijke ontwikkeling, zeker omdat het niet alleen gaat om vlinders, maar ook andere insecten en dan ook vogels.

Er is veel kennis uitgewisseld over het aanplanten van bomen. In bossen of ook in lanen. En hoe dan? Niet alleen bomen, maar ook met struiken en bloeiende kruiden. Het moet allemaal gericht zijn op biodiversiteit, hoewel natuurlijk ook CO2-opslag een rolletje speelt. En waar? Waar plant je (weer) lanen met bomen en struiken, en waar situeer je bossen? Dan speelt ook de omgevingswet als gemeentelijk juridisch instrument een rol.

Het was een boeiende bijeenkomst, waarin kennisuitwisseling belangrijk was maar ook als opmaat voor te ontwikkelen visies door GroenLinks en uiteindelijk de provincie.

Geschreven door Aart-Jan Langbroek